Új száz lépést hirdetett Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc a közlekedést és a szakképzést állította vasárnap az Új Magyarország program középpontjába, ehhez pedig beruházásokra, befektetésekre van szükség - jelentette be a miniszterelnök. A Fidesz szerint az új javaslatok azt jelentik, hogy az elfogadott kongresszusi program már " lejárt szavatosságú ".
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc az Új Magyarország program sarokköveit ismertette vasárnap Budapesten. A miniszterelnök a program középpontjába a közlekedést és a szakképzést állítja. "Ehhez pedig pénz kell, a pénzről nem lemondani kell, a pénzt gyarapítani kell, és be kell fektetni, mert elkölteni mindenki tudja. Én nem elkölteni szeretném a pénzt, hanem befektetni, az elköltéshez elegendő közepesen képzett jogász is" - fogalmazott az MSZP miniszterelnök-jelöltje Budapesten a szocialista polgármesterek találkozóján.

Gyurcsány beszédében - név említése nélkül - többször utalt Orbán Viktorra, és arra is, hogy a társadalombiztosítási járulék csökkentése semmit sem old meg, és nem teremt új munkahelyeket: "aki az adó- és tb-járulék radikális csökkentésében látja Magyarország jövőjét, az azért gondolhatja ezt, mert soha életében még egy percet nem dolgozott".

Gyurcsány Ferenc bemutatta azt a kiadványt, amely az Új Magyarország program első száz lépését tartalmazza, kormányon maradásuk esetén az ebben foglalt intézkedésekkel folytatnák a kormányzást.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint az Új Magyarország program az első olyan pártprogram, amely minden térségre, régióra lebontva konkrét programokat tartalmaz. Más területeken is jelentős változásra van szükség a politikus szerint, így mindenekelőtt csökkenteni kell a társadalmi egyenlőtlenségeket, igazságos Magyarországot kell teremteni, a közéletet tartalommal kell megtölteni, át kell alakítani az egészségügyet, modern iparra, a gazdaság és az idegenforgalom fejlesztésére, szakképzésre van szükség.

A szocialista miniszterelnök-jelöl külön szólt azokról a javaslatokról, amelyek az országgyűlési képviselőkre és az államigazgatásra vonatkoznak, például elveszítené képviselői fizetésének 50 százalékát az a képviselő, aki a parlamenti szavazások több mint egynegyedén nem vesz részt. Ezenkívül 20 százalékkal csökkentenék az állami vezetők létszámát és 12-re redukálnák a minisztériumok számát.

Gyurcsány Ferenc beszéde végén arra kérte hallgatóságát, lássák el kézjegyükkel a pulpituson elhelyezett Új Magyarország feliratú országtérképet, azt jelezve, hogy mintegy szimbolikusan megállapodtak erről a programról a választókkal, majd ő és Hiller István pártelnök írta először nevét a térképre.

A Fidesz frakcióvezetője, Áder János szerint Gyurcsány Ferenc vasárnap új programot hirdetett meg, vagyis "az egy hónappal ezelőtt elfogadott kongresszusi program lejárt szavatosságú program volt". Az ellenzéki politikus szerint Gyurcsány két hete állítólag még azt mondta, hogy hiba lenne az uniós piacon versenyképtelen magyar kis- és középvállalkozásokat támogatni, most viszont támogatást ígért számukra. "Ez a bizonytalanság, ez a kapkodás, ami jellemzi Gyurcsány Ferenc és csapatának munkáját, világossá teszi, hogy nem száz további kislépésre van szükség Magyarországon, hanem egy nagyra. Egy nagyra, Gyurcsány Ferenc lelépésére" - jelentette ki Áder János.