Hivatalosan is Orbán a Fidesz kormányfő-jelöltje

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is megerősítették a Fidesz kongresszusán, hogy Orbán Viktor a párt miniszterelnök-jelöltje, Mikola István pedig kormányfő-helyettesjelöltje. A kongresszusra sok küldött narancssárgába öltözött, mások "Orbán" és "Mikola" feliratú táblákat emeltek fel. Orbán beszédében többször támadta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, és április 2-ára nagygyűlést hívott össze a Kossuth térre "a félelem nélküli Magyarország" jegyében.
Vágólapra másolva!

A Fidesz vasárnapi rendkívüli kongresszusán több olyan kérdésről hoztak formálisan döntést, amelyről az elnökség illetve az országos választmány már határozott. A kongresszuson megerősítették Orbán Viktor miniszterelnök-jelöltségét és azt is, hogy Mikola István legyen a párt miniszterelnökhelyettes-jelöltje. Orbán Viktorra a leadott 1342 szavazat között 1334 támogató voks volt. A döntés bejelentését követően a Körcsarnokot konfettizápor árasztotta el, és az emelvényre lépő Orbán hatalmas tapsot kapott.

Orbán ismertetette pártja programját, amelyet elmondása szerint 3,2 millió ember írt, utalva arra, hogy a dokumentumot lakossági vélemények és szakértői egyeztetések alapján állították össze. Megismételte korábbi beszédeiben is hangoztatott véleményét: a Fidesz programja az egész nemzet programja, ezzel szemben viszont a másik oldalon egy ember programja áll. Erről azt mondta, egy ember, egy műsor, egy szavazat, ez nem lehet Magyarország programja. Úgy vélte, a "magánprogramok" ideje lejárt, az emberek ígérgetések helyett megoldásokra várnak.

A pártelnök élesen bírálta a jelenlegi kormányt és annak vezetőjét. Azt mondta: el kell mondani, hogy sikertelen négy év áll mögöttünk, ilyen sikertelen kormánya régen volt Magyarországnak. Orbán Viktor szerint a miniszterelnök útját kísérő felháborodásért, elégedetlenségért maga Gyurcsány Ferenc a felelős, mert mindenkit megsértett, mindenkit kioktatott, most pedig "ő akarja eljátszani a megbántott ember szerepét". Megjegyezte: "csodák-csodájára", ahol a Fidesz jár, ott mindig béke, nyugalom higgadtság és együtt gondolkodás van. Hozzátette: "Magyarországnak elege van abból, hogy a miniszterelnök mindenkit kioktat, lekezel, mindenkinél mindent jobban tud, és ha bírálattal találkozik - mint legutóbb a gazdasági kamaránál - akkor hisztivel válaszol".

Ki kell mondani azt is, hogy "az emberek szeme előtt világos nappal folyik a közvagyon elhordása az utolsó napig" - folytatta, utalva a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációjára, ami szerinte a "spekuláció őstípusa, a spekulánsok irdatlan luxusprofitot kasszíroznak be, kormányzati segédlettel".

Orbán Viktor szerint egyre szaporodnak azok a kormányzati nyilatkozatok, amelyek a Fideszt akarják kioktatni demokráciából. "A végén még oda fogunk jutni, hogy a pártmunkásokból lett milliárdosok fognak nekünk leckét adni demokráciából, munkából, becsületből - közölte, majd hozzátette: a "luxusbaloldal vezére" ideges, mert rendőri erődemonstrációval próbálja megfélemlíteni a Fidesz támogatóit.

Négy éve kérdés, hogy miért nem folytathattuk a polgári Magyarország építését - mondta Orbán. Szerinte ennek az is az oka volt, hogy "nem vettük észre, hogy a politika mérföldekre sodródott az emberektől". A mostani kormány négy éve akarja távol tartani az emberektől a demokráciát, mi viszont arra tettük fel az elmúlt négy évet, felfrissítsük a demokráciát, a közéletet visszagyökereztettük az emberek közé - fogalmazott, hozzátéve: vannak, akik ezt nem akarják megérteni és populizmust emlegettek, amikor azt mondták a politika helye a parlamentben van. Idegesek lesznek, ha az emberek is részt kérnek a közéletből - jegyezte meg.

Orbán szerint a szocialisták semmit sem fogadtak el a Fidesz javaslataiból, ami jobbá tehette volna az emberek életét. Nem olcsóbb az áram, a gáz, és a gyógyszer sem, nem vezették be a 14. havi nyugdíjat - mondta a pártelnök, majd egy viccel folytatta: "Nehéz a szocialisták észjárásában logikát keresni, olyan ez, mintha cselekényt keresnénk a paradicsomlevesben, csak azért, mert betűtészta van benne."

A luxuskormányzásnak véget kell vetni, a politikusoknak osztozniuk kell az emberek sorsában - mondta Orbán, aki szerint ezért véget kell vetni a sok tízmilliós végkielégítéseknek és jutalmaknak, a politikusok is csak annyit engedjenek meg, amennyit az emberek is. Nem maradhat következmények nélkül, ha a költségvetést túllépi a parlament: a miniszter és a miniszterelnök egyaránt fizetéscsökkenéssel fizet majd ezért - közölte Orbán, aki bejelentette, hogy emellett kötelezővé tennék a képviselők számára a vagyonnyilatkozat mellett az adóbevallás nyilvánosságra hozatalát is.

Megígérte azt is, hogy a Fidesz kormányra kerülése esetén a konzultációt folytatni fogják, minden évben megkérdezzik az embereket, velük együtt hajtják végre a cselekvő nemzet programját. A magyar sikerhez vezető út az új Széchenyi-terv, a magyar vállalkozások megerősítése - folytatta. A magyar gazdaság rossz helyzetben van, a Széchenyi-terv egy év alatt stabilizálná a gazdaságot, három év alatt pedig mindenki számára érezhető javulást lehet elérni. Hosszabb távon pedig lebontja a határokat, így sor kerülhet a magyar nemzet újraegyesítésére - közölte.

Orbán beszéde végén bejelentette, hogy április 2-ára nagygyűlést tartanak a fővárosban, a Kossuth téren. (Ez annyiban különösen érdekes, hogy ugyanerre a napra szervez nagygyűlést a fővárosba a baloldal is. Részletesebben erről itt olvashat)

Mikola István esetében a szavazó 1274 küldött közül 1211 támogatta a jelöltségét. A kormányfő-helyettesi posztra jelölt közölte, nem négy évre, hanem legalább húsz évre kellene nyerni. Mint mondta, ha a Fidesz győz, és az ötmillió határon túli magyar is megkapja az állampolgárságot, akkor húsz évre minden eldől az országban.

Orbánt és Mikolát civilek ajánlották a küldöttek figyelmébe. A küldöttek elfogadták - vagyis nyilvánossá tették - a "Cselekvő Nemzet Programja" című választási programot is. Ennek részleteiről már korábban is beszélt Orbán Viktor, illetve az ellenzéki párt vezető politikusai az Országépítő találkozások című rendezvénysorozaton. Így a legfontosabb részletek már eddig is ismertek voltak. A Fidesz elnöke korábban közölte, hogy 2004 márciusában tették meg az első lépéseket a program elkészítéséhez, ekkor indították a nemzeti petíciót. A párt különböző akciói során több millió embert kérdeztek meg, így nem csak a szakértői csoportok véleménye jelent meg a dokumentumban - árulta el a választási porgramról korábban Orbán.

Varga üzent Gyurcsánynak is

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke mondott először beszédet a kongresszuson, amelynek résztvevőit Demjén Ferenc egy dallal köszöntötte. Varga Mihály szerint a Fidesz programja "a szolidaritásra épülő magyar nemzet felemelkedését teremti meg". A Fidesz alelnöke Gyurcsány Ferenc kormányfőnek üzenve azt mondta: "Miniszterelnök Úr, innen üzenjük Önnek, ez nem olyan játék lesz, mint a Legyen Ön is milliomos. Itt nem lehet telefonálni, viszont van közönség, aki április 9-én ezekről a programokról is véleményt fog mondani".

Az emelvényre az alelnök beszédét követően érkező Orbán Viktort felállva tapsolták meg a küldöttek. A Varga után felszólalók - többek között Kontur Pál munkástagozati elnök, Csókay András idegsebész, Nemeskürty István történész - egyaránt a jelenlegi kormányt bírálták, és támogatásukról biztosították Orbán Viktort.

Szabad György nagy tapsot kapott

Fotó: Fábián Évi
Eperjes is felszólalt

A zsúfolásig megtelt csarnokban kitörő taps fogadta a külön is köszöntött Szabad Györgyöt, az Országgyűlés volt elnökét és Mádl Dalmát, az előző államfő feleségét. Szabad György legutóbb akkor került be a sajtóba, amikor nem akart kezet fogni Gyurcsány Ferenc kormányfővel, állami kitüntetésének átvételekor.

A csarnokban több ismert közéleti személyiség is megjelent, többek között Raksányi Gellért színművész, Grosics Gyula futballista, az egykori Aranycsapat tagja, Vikidál Gyula énekes és Balogh Gábor öttusázó.

A lelátókon és a nézőtéren helyet foglalók közül sokan narancssárgába öltöztek, mások a minden ülőhelyre előre odakészített, Orbán, Mikola feliratú óriási, narancsszínű papírkört emeltek a magasba, míg többek a győzelmet jelképező, V betűt formázó, narancssárga papírból készült kézfejjel integettek.

Rövidített programot osztogattak

A narancssárgába öltöztetett csarnokban a lelátó körül a Fidesz képviselő-jelöltjeinek arcképét rakták ki. Az újságírók is megkapták a kongresszuson a most elfogadásra kerülő program rövidített változatát. Ennek elején Orbán Viktor ír arról, hogy "a nemzeti program lényege a siker és a szolidaritás, a siker alapja pedig a munka és az összefogás".

Navracsics Tibor, Orbán Viktor kabinetfőnöke korábban azt mondta: a kongresszus után indul a Fidesz intenzívebb, pozitívabb hangvételű kampánya. Már ennek az új kampánynak a jegyében váltották fel péntektől a "Rosszabbul élünk, mint négy éve" feliratú plakátokat a "Jó választás, jobb élet" szlogenű hirdetések. A fővárosban már meg is jelentek az új köztéri hirdetések.