Kevesebb pártnak lehet országos listája

Vágólapra másolva!
Négy év alatt sokat romlottak a parlamenten kívüli pártok lehetőségei: a péntek délután lejáró határidő előtt pár órával közzétett adatok szerint kevesebb párt és kevesebb képviselőjelölt szerzett jogot, hogy versenyezzen a választók kegyeiért, mint 2002-ben.
Vágólapra másolva!

A csaknem ötven nyilvántartásba vett pártból csak 18 tudott legalább 1 jelöltet állítani - derül ki az Országos Választási Iroda péntek délután 13.15-kor frissített honlapjáról. A kopogtatócédulák leadásának határideje négykor jár le, de sok változásra már nem lehet számítani. Mind a 176 egyéni választókerületben tudott jelöltet állítani az MSZP, a Fidesz-KDNP szövetség és az SZDSZ, de az MDF-nek kora délután még csak 135 körzetben volt képviselőjelöltje.

A MIÉP-Jobbik 93, a Munkáspárt 35, a Centrum 27, a Kereszténydemokrata Párt és az MCF Roma Összefogás Párt 24-24, a Magyar Vidék és Polgári Párt 12, a Zöldek Pártja 10 választókerületben tudott saját képviselőjelölteket állítani. Tíznél kevesebb helyen indul a Független Kisgazda Nemzeti Egység Párt, az Élőlánc, a Munkáspárt 2006, a Szociáldemokrata Párt, a Somogyért és a Magyarok Egymásért Szövetsége.

A következő lépés a listaállítás: területi, vagyis megyei, fővárosi választókerületben azok a pártok indíthatnak listát, amelyek az egyéni választókerületek egynegyedében, de legalább kettőben egyéni jelöltet tudtak indítani. A listán háromszor annyi jelölt indítható, mint amennyi az adott területi választókerületben megszerezhető mandátumok száma. Országos listát azok a pártok állíthatnak, amelyek legalább hét területi választókerületben listát tudtak indítani. Az országos listára szavazni nem lehet, ezeket a mandátumokat a pártok egyéni jelöltjeire és területi listáira leadott, mandátumot nem eredményező szavazatok arányában osztják el a listák között. Ezek a szavazatok nélkülözhetetlenek egy párt parlamentbe kerüléséhez.

Ennek alapján országos listát az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ és a Munkáspárt állíthat biztosan. Az MDF-nek 4 megyében van területi listája, a MIÉP-Jobbiknak még sehol, de a jelöltek nem végleges száma alapján nekik van esélyük országos listát állítani. A határidő lejárta előtt néhány órával a Kereszténydemokrata Pártnak 5, az MCF Roma Összefogásnak és a Magyar Vidék és Polgári Pártnak 3-3, a Centrumnak 2, a Független Kisgazdapártnak 1 megyében van területi listája. A többi párt már csak abban reménykedhet, hogy egyéniben szerez mandátumot valamelyik jelöltjük, mert pártként nincs esélyük elérni az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

Négy évvel ezelőtt a Fidesz-MDF, az MSZP, az SZDSZ, a MIÉP, a Munkáspárt, a Független Kisgazdapárt és a Centrum minden megyében tudott területi listát állítani, így országos listát is. Az Új Baloldal éppen 7 területi listát tudott állítani, így neki is volt országos listája. 2002-ben 21 pártnak volt legalább 1 egyéni képviselőjelöltje, és 40 független is összegyűjtötte a 750 ajánlószelvényt, de közülük senki nem szerzett mandátumot. Most csak 13 független indul, de péntek kora délutánig hivatalosan csak 7 indulását hagyták jóvá. Összesen 1204 egyéni jelölt indult 2002-ben, most pedig - az utolsó előtti pillanatban - 899.

Nagy Szilvia