Hétezren szavaznak külföldön

Vágólapra másolva!
7188 magyar állampolgár jelezte, hogy külföldön akar szavazni az országgyűlési választások első fordulójában. A szavazók péntek délutánig kérhették a külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A legtöbben Londonban, a legkevesebben Tripoliban voksolnak majd.
Vágólapra másolva!

Az Országos Választási Iroda interneten elérhető, 16.13 órás adatai szerint az első forduló esetében 7188-an, a második forduló esetében pedig 6968-an jelezték, hogy külföldön kívánnak szavazni A legtöbben - az első fordulóban 1095-en, a másodikban 1064-en - Londonban kívánják leadni szavazatukat, de ötszáz feletti - az első fordulóban 576, a másodikban 626 - a száma azoknak is, akik Brüsszelben kívánják választói jogukat gyakorolni. A legkevesebben Tripoliban szavaznak majd: itt az első fordulóra mindössze egy, a második fordulóra két személy jelezte részvételi szándékát.

Korábban két alkalommal lehetett a külképviseleteken szavazni: a 2004. május 14-i európai uniós parlamenti választáson 2484-en, a 2004. december 5-i, a kettős állampolgársággal, valamint a kórház-privatizációval kapcsolatos népszavazáson pedig 1995-en kérték, hogy vegyék fel nevüket a külképviseleti szavazójegyzékbe.

A mostani országgyűlési választás lesz az első, amelyen a magyar választópolgárok külképviseleteken is leadhatják voksukat az ország 90 nagykövetségén és konzulátusán. A választás első fordulójára a külképviseleteken a magyarországi voksolás előtt egy héttel kerül sor. Erre azért van szükség, hogy az ott leadott szavazatokat, melyeket itthon számlálnak majd meg, még az első fordulót megelőzően hazajuttathassák. A külképviseletekről érkező szavazatokat az első forduló napján hozzáadják az itthon leadott szavazatokhoz, hogy az eredményt az itthon és külföldön leadott szavazatokat összesítve állapíthassák meg.

A második fordulót viszont egy időben tartják itthon és külföldön is. A külföldi voksokat pedig csak hat nappal a második fordulót követően számolják össze. Így azokban a választókerületekben, ahol valaki külföldről adta le szavazatát, nem állapítják meg április 23-án az eredményt, csak hat nappal később.