Hamis ajánlószelvények miatt visszalépett Bartók

Vágólapra másolva!
Visszalépett a képviselőjelöltségtől Bartók Tivadar kereszténydemokrata politikus, miután kiderült, hogy hamis ajánlószelvényeket adott le a választási bizottságnál. Egy hajdú-bihari kereszténydemokrata jelöltnél is felmerült a választási szabályok megsértésének gyanúja.
Vágólapra másolva!

Visszalépett az országgyűlési képviselőjelöltségtől Bartók Tivadar, a Kereszténydemokrata Párt - Keresztényszociális Centrum Összefogás országgyűlési képviselőjelöltje, miután az összegyűjtött ajánlószelvényei között többet hamis példányt talált a választási bizottság.

Bartók Tivadar országgyűlési képviselőjelölt 816 ajánlószelvényt adott le, amit a bizottság manuálisan is és számítógéppel is megvizsgált - közölte Varga László, a lenti választási bizottság elnöke csütörtökön. Az ellenőrzés során 762 jelölőszelvény érvényesnek bizonyult, 48 esetben azonban eltérést találtak: a személyi szám, vagy a lakcím nem egyezett, két esetben pedig egyértelműen kiderült, hogy nem a választójogosult aláírása szerepel a jelölőszelvényen.

Egyes sajtóértesülések szerint a választási bizottságnak azért lettek gyanúsak az ajánlószelvények, mert más párthoz tartozó politikusokat találtak a Bartók Tivadart jelölők sorában: a hamis kopogtatócédulák alapján az MSZP helyi kampányfőnöke, de a választási bizottság egyik tagja is Kereszténydemokrata Párt első emberének jelöltségét támogatta.

A lenti választási bizottság elnöke szerint az ügy még nem zárult le, további vizsgálatokra és mind a 762 ajánlószelvény ellenőrzésére szükség lesz.

A Kereszténydemokrata Párt - Keresztényszociális Centrum Összefogás Hajdú-Bihar megye 8-as számú választókerületében indult helyi jelöltje ajánlócéduláival kapcsolatban is felmerült csütörtökön a választási eljárás megsértésének gyanúja. Radócz István aljegyző, a választási iroda vezetője elmondta: a helyi választási bizottság nem vette nyilvántartásba az említett párt jelöltjét, és a választási eljárás megsértése miatt feljelentést tett a rendőrségen.

A nyáron bejegyzett Kereszténydemokrata Párt - Keresztényszociális Centrum Összefogás (KKCÖ) nevű szervezetet a KDNP-ből kiszorult politikusok alapították, így Bartók Tivadar, a Kereszténydemokrata Néppárt korábbi elnöke és Füzessy Tibor korábbi alelnök. Bartók Tivadar 2002-ben a Centrum párt színeiben indult Lentiben a parlamenti választásokon.