Gyurcsány uralta a tévék és rádiók híreit

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben a kormánypártok uralták a rádiók és a tévék hírműsorait - derül ki az ORTT felméréséből. A politikusok közül Gyurcsány Ferenc kormányfő szerepelt a legtöbbet a hírekben, a miniszterelnököt közel kétszer annyit idézték vagy szólaltatták meg, mint Orbán Viktor Fidesz-elnököt.
Vágólapra másolva!

A kormánypártok többet szerepelnek a tévék és rádiók műsoraiban, a parlamenten kívüli pártoknak pedig gyakorlatilag nincs esélyük arra, hogy az elektronikus médián keresztül eljussanak a választókhoz - derül ki az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) felmérésből. A médiahatóság azt vizsgálta, hogy február 1. és március 16. között milyen arányban jelentek meg a politikai pártok az országos, valamint a helyi rádiók és televíziók műsoraiban. A testület által közzétett felmérésből ugyanakkor csak a pártok mennyiségi szereplése derül ki, az nem, hogy tartalmi szempontból miként foglalkoztak velük a rádiók és tévék.

A felmérés szerint az MSZP a hírműsorokat tekintve 36, a Fidesz 32, az SZDSZ 13, míg az MDF 8 százalékban szerepel. A kormánykoalíció képviselői az M1 esti híradójában 61 százalékban szerepeltek, míg a parlamenti ellenzéki pártok 38 százalékban. Ugyanez az arány jellemezte az RTL Klub híraódját, míg a TV2 Tények című műsorában közel fele-fele volt az arány (52 százalék koalíció, 48 százalék parlamenti ellenzék).

A két legnagyobb kereskedelmi rádióban is közel paritásos alapon jelent meg a két oldal. A Danubius Rádióban 53 százaléknyi mértékben jelent meg a koalíció, míg 45 százalékban az ellenzék szerepelt. A Sláger Rádióban a kormánypártok szintén 53 százalékban jelentek meg, ott azonban a felmérés szerint a teljes fennmaradó időt a parlamenti ellenzék, azaz a Fidesz és az MDF töltötte ki, így 47 százaléknyi idő jutott nekik.

A politikusok közül messze Gyurcsány Ferenc szerepelt a legtöbbet a híradásokban: miniszterelnök február elseje és március 16. között 771 alkalommal jelent meg, míg Orbán Viktor 419, Kuncze Gábor 219, Dávid Ibolya pedig 117 alkalommal. A vizsgált időszakban az öt leggyakrabban előforduló téma a két nagy párt választási kampánya, a belvíz, a közlekedési balesetek, valamint a március 15-ei ünnepségek voltak.