Feri nemet mond Londonra, Erzsébet ideges

Vágólapra másolva!
A szentendreiek közül sokan még a nevét sem tudják a hétvégén esedékes rendkívüli polgármester-választás jelöltjeinek. A jelek szerint azonban nemcsak a helyieket, hanem a nagypolitikát is hidegen hagyja a szentendrei kampány, az országosan ismert politikusok ugyanis elkerülték a várost, és nem kezelték országgyűlési választási próbaként. Ettől persze még ennek a kampánynak is vannak színesebb elemei: az MSZP jelöltjét feldúlta, hogy csalónak és plakátragasztónak nevezték, a Fidesz jelöltje pedig egyebek mellett azzal győzködi a választókat, hogy nemet mond Londonra, Sydneyre és Budapestre.
Vágólapra másolva!

"Az egyik olyan semmilyen, a másik meg komolytalan, és van még egy harmadik, egy MIÉP-es, de róla nem sokat hallani" - mondta az [origo]-nak a szentendrei polgármester-választás jelöltjeiről egy belvárosi kereskedő.

Sokan lesznek, akik nem a választási ígéretek, hanem a személyes ismeretségek alapján döntenek. "Régóta ismerem a családját, rá fogok szavazni" - mondta egy szentendrei nő az egyik jelölt plakátja felé mutatva. Néhány nappal a szavazás előtt a város egyáltalán nem ég választási lázban, az általunk megkérdezettek közül sokan még a jelöltek nevét sem tudják. Pedig mindhárom induló régóta él Szentendrén, és programjuk szinte kizárólag jól hangzó városfejlesztő ígéretekből áll.

A vasárnapi választás győztese alig fél évig lesz Szentendre polgármestere, az ősszel esedékes országos önkormányzati választásokon a szentendreiek újra szavaznak majd. A mostani választásra azért kerül sor, mert a város MSZP-s polgármestere tavaly év végén lemondott posztjáról. Távozásának fő indoka volt, hogy akaratát nem tudta érvényesíteni a jobboldali többségű képviselő-testületben.

Bár a vasárnapi választáson három jelölt közül lehet majd választani, a küzdelem várhatóan a két nagy párt jelöltje között lesz szoros. Dietz Ferenc a Fidesz, Drobilisch Erzsébet az MSZP támogatásával indul, de mindketten pártonkívüliek. A harmadik jelöltet, Filó Andrást, a MIÉP indítja.

Egyelőre semmi nem utal rá, hogy a pártok az országos választások főpróbájának tekintenék a szentendrei időközi választást, nem adják egymásnak a kilincset a pártok vezető politikusai, és mind ez idáig a kampány is visszafogott volt. Az utóbbi hetekben viszont kétszer is választási csalás gyanúja merült fel. A Fidesz először azzal vádolta a szocialisták jelöltjét, hogy egy klubban fiatalokat vendégelt meg, később pedig plakátjainak megrongálása és szórólapok eltűnése miatt fordult a hatóságokhoz a Fidesz jelöltje.