Péntekig lehet még jelölni képviselőket

Vágólapra másolva!
Péntekig lehet még egyéni képviselőjelölteket állítani a választásokra. Eddig a Fidesz-KDNP jelölte a legtöbbet, csaknem az összes körzetben van már jelöltjük. Összesen negyven párt akart indulni a választáson, legalább egy jelöltet eddig 21 szervezet tudott állítani - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Pénteken jár le az egyéni jelöltek állítására vonatkozó határidő - írja a Népszabadság. A lap szerint eddig a legtöbb jelöltet - 176 körzetből 174-ben - a Fidesz- KDNP állította. Az MSZP 166, az SZDSZ 160 választókerületben állított önálló jelöltet, tíz helyen pedig közösen próbálkoznak. Az MDF 125 körzetben indul.

A kisebb pártok közül a MIÉP-Jobbik 88, a Munkáspárt 34, az MCF Roma Összefogás Párt 24, a Centrum 27 körzetben tudta összeszedni a jelöltállításhoz szükséges a szerezte meg a választáson való részvételhez szükséges 750 ajánlószelvényt. Összesen negyven párt akart indulni a választáson legalább egy jelöltet 21 szervezetnek sikerült állítania.

Területi listákat eddig hivatalosan az MSZP és az SZDSZ állított nagyobb számban: előbbiek a főváros és a 19 megye mindegyikében, utóbbiak 12-ben. A Munkáspárt nyolc, a Kereszténydemokrata Párt-Keresztényszociális Centrum Öszszefogás három és az MDF három listáját vették nyilvántartásba. A fővárosi és a megyei listák bejelentésének határideje jövő hétfőn telik le, az országos listás jelölteket jövő keddig kell megnevezni.

Péntekig lehet bejelenteni, ha egy magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgár külföldön kíván szavazni. Összesen kilencven külképviseleten lehet voksolni - az első fordulóra április 2-án. Eddig több mint ötezren jelentkeztek külföldi szavazásra. A Népszabadság szerint a 2002-es parlamenti választáson körülbelül ennyi szavazaton múlott, hogy a Fidesz veszített.