Feljelentés a rejtélyes gyulai adatbázis miatt

Vágólapra másolva!
Büntetőfeljelentést tesz Országos Választási Bizottság (OVB) annak kapcsán, hogy pártszimpátiát is tartalmazó adatbázist találtak a gyulai polgármesteri hivatal egyik alkalmazottjának a számítógépén. Az OVB szerint fennáll a jogosulatlan adatkezelés gyanúja. A férfi a 8300 nevet tartalmazó adatbázist állítólag a Fidesz helyi jelöltjének munkatársától kapta.
Vágólapra másolva!

Jogosulatlan adatkezelés gyanúja miatt az Országos Választási Bizottság (OVB) büntetőfeljelentést tesz, valamint az adatvédelmi ombudsman állásfoglalását kéri annak kapcsán, hogy pártszimpátiát is tartalmazó adatbázist találtak a gyulai kistérségi hivatal egyik alkalmazottjának a számítógépén - jelentette be csütörtöki ülésén az OVB.

Tóth Sándor gyulai alpolgármester, az MSZP helyi elnöke a hét elején fordult az OVB-hez, mivel F. Lászlónak, a kistérségi hivatal egyik munkatársának gépén olyan adatbázist találtak, amely 8300 választópolgár személyes adatait, többek között a szavazásra jogosultak pártszimpátiát tartalmazta. A "polgari" nevet viselő adatbázisban voltak, akiket szimpatizánsként (SZ), valamint bizonytalanként (B) jelöltek meg. A gyulai alpolgármester az OVB ülésén azt állította, hogy F. László gépére az adatbázis a helyi fideszes jelölt munkatársától érkezett.

A gyulai polgármesteri hivatalban dolgozó férfi gépén akkor találták meg az adatbázist, amikor elbocsátották, mivel kiderült, hogy információkat szolgáltatott Tóth Imrének, a Fidesz helyi képviselő-jelöltjének. A közjegyzői vizsgálatnál jelen lévő F. László mindezt azzal indokolta, hogy távmunkával bízták meg, és az otthoni munkáját bevitte a hivatalba.

Az OVB a panaszt elutasította, arra hivatkozva, hogy nem lehet megállapítani a jogsértést, mivel nem lehet tudni, hogy az adatbázist fel is használták-e. A testület szerint azonban fennáll a jogosulatlan adatkezelés gyanúja.

Korábban jelentek meg olyan sajtóhírek, a Fidesz az összes magyar választásra jogosult állampolgár adatát tartalmazó adatbázissal rendelkezik, amelynek alapját állítólag 2004. december 5-i népszavazás előtt készült belügyminisztériumi választói névjegyzék. Ilyen névjegyzéket a választások vagy népszavazás előtt 20 nappal bárki vásárolhat, ezt azonban a voksolás napján kötelező megsemmisíteni.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az [origo]-nak tagadta, hogy rendelkeznének az összes választásra jogosult magyar állampolgár adatival. A szóvivő elmondta: a december 5-i népszavazás előtt a Fidesz nem vette meg a választói névjegyzéket, csak az első választók nevét tartalmazó adatbázist vásárolták meg, azt viszont a referendum után megsemmisítették. Szijjártó hozzátette: a Fidesz kizárólag a törvényeknek megfelelően állított össze adatbázist, így csak azoknak az adatait kezelik, akik például a nemzeti petíciót visszaküldése során hozzájárultak ehhez.

A múlt héten az MSZP ismerte el, hogy a párt szolnoki irodájában az egyik aktivista illetéktelen adatkezelést végzett. Az MSZP városi elnöke az aktivista felelősségre vonását kezdeményezte, az illetéktelenül kezelt adatokat pedig megsemmisítették. Mindez azt követően derült ki, hogy a Fidesz azt állította, hogy a szocialisták illegális nyilvántartást készítenek azokról, akik ajánlószelvényeikkel támogatták a szocialista jelölteket.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos az [origo]-nak elmondta: a pártok jogszerűen csak úgy állíthatnak össze adatbázisokat, ha a választópolgárok írásban hozzájárulnak ahhoz, hogy adataikat a megjelölt párt kezelje. Ilyen adatbázisokkal valószínűleg mind a négy a parlamenti párt rendelkezik. Az adatvédelmi biztos hozzátette: jogszerűtlen viszont az ajánlószelvényen szereplő adatok lemásolása, valamint annak a választói névjegyzéknek a későbbi felhasználása, amelyet a választások előtt vásárolhatnak meg a jelölő szervezetek. Ezt az adatbázist a szavazás után meg kell semmisíteni - tette hozzá Péterfalvi.

Szabó András