Családtámogatásról vitázott Pokorni és Szekeres

Vágólapra másolva!
A Fidesz és az MSZP képviselői, Pokorni Zoltán és Szekeres Imre ütköztette nézeteit, pártjuk elképzeléseit a családtámogatásról, az otthonteremtésről, a nyugdíjnövelésről a Magyar Televízió 1-es csatornájának Kedd 21 című műsorában.
Vágólapra másolva!

Egyik központi témaként a családtámogatási rendszer problémakörét tekintette át a két képviselő. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke szerint a szocialista-liberális kormány elvette a családoktól a tizenharmadik havi családi pótlékot, valamint az esetek túlnyomó többségében a kormány megszüntette a gyermekek után járó adókedvezményt. Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese mindezekre válaszolva azt mondta, hogy több mint kétmillió gyermek után jár családi pótlék. Az összesítés alapján néhány ezer olyan család van, aki az új rendszer szerint kedvezőtlenebbül járt volna, de nem járt, mert maradhat a tavalyi rendszerben, és így nem jár kedvezőtlenebbül - tette hozzá.

Pokorni Zoltán szerint január elsejével megszűnt az egy gyerek után igénybe vehető háromezer forintos adókedvezmény, megszűnt a két gyereknél a gyerekenként négyezer forintos adókedvezmény, illetve három gyerek esetében a gyerekenként tízezer forintos adókedvezmény. Szekeres Imre válaszában arról beszélt, hogy a családtámogatási rendszer választható, és hogy az adókedvezmény a háromgyerekes családoknál megmaradt. Az MSZP-nek az a fontos, hogy méltányos legyen a családtámogatási rendszer - mondta. A Fidesz alelnöke szerint a jelenlegi kormány megszüntette a speciálisan szegény gyermekeknek szóló támogatást.

A két politikus véleménye élesen eltért a nyugdíjak vásárlóértékének növekedésében. Szekeres szerint 2002-től reálértékben jóval többet tudott a kormány a nyugdíjasoknak adni, mint ahogy maga a gazdaság, az ország növekedett. Minden ötödik nyugdíjas kapott méltányossági nyugdíjemelést - közölte. Pokorni ugyanakkor arról beszélt, hogy a polgári kormány idején a nyugdíjak vásárlóértéke 22,8 százalékkal növekedett, míg 2002 és 2006 között ez a szám 21,8 százalék. A fideszes politikus szerint a két kormány idején nagyjából egyforma mértékben növekedtek a nyugdíjak, Szekeres Imre azonban közölte, hogy ez nem felel meg a valóságnak.

A két politikus ütköztette nézeteit pártjuk otthonteremtési programjáról is. Pokorni Zoltán elmondta, a polgári kormány otthonteremtési programjának köszönhetően 270 ezer család vágott bele a saját otthon megteremtésébe. 2005-re ez a szám lecsökkent 39 ezerre. Szekeres Imre szerint ugyanakkor pártja otthonteremtési programjának lényege, hogy annak adjanak támogatást, akinek nincs lakása, aki pályakezdő, aki gyermeket vállal, és ne azoknak adjanak nagy hitelt, akik 60-80-100 millió forintos második lakást építenek maguknak. Pokorni Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a bérlakásépítés költségvetési támogatása 2005-ben és 2006-ban nulla forint.

Szekeres Imre a vita során arra várt választ Pokorni Zoltántól, hogy a Fidesz miért gondolja azt, hogy "jó ez a negatív kampány", amit folytatnak. A Fidesz elnöke válaszában úgy fogalmazott: "az az út, amit az Önök kormánya Magyarország számára vázolt, az folytathatatlan, nem lehet több államadósságot felvenni, (...) nem lehet több közvagyont eladni, nincs tovább(...)".