Kevesebb fát ültetnek, mint ahány elpusztul Pesten

Vágólapra másolva!
Körülbelül nyolcezer fa hiányzik Budapest kiemelt fasoraiból, ám a pótlásra szánt összegből csak ennek töredékét ültethetik el az idén - írja a Népszabadság. A lap szerint ugyanakkor elég lenne egy törvénymódosítás, és felpöröghetne a fapótlás.
Vágólapra másolva!

Elsősorban az útsózás miatt halnak gyorsan a fasori fák Budapesten, miközben a pótlásuk üteme - pénzügy és jogi okok miatt - sokkal lassúbb, mint a kihalásuk - írja a Népszabadság. A lap szerint körülbelül 8000 fa hiányzik a legfontosabb allékból, de csak a töredékét tudjéák elültetni idén. Míg tavaly 100 millió forintból 1100 fát pótoltak, idén 30 millió forint ju ugyanerre.

A városházi környezetvédelmi bizottság elnöke szerint ugyanakkor lenne mód a pótlások felgyorsítására, és csak egy törvényt kellene ehhez megváltoztatni. A Népszabadságnak nyilatkozó Bánsági György szerint azon a szabályon kellene változtatni, amely kimondja, hogy ha egy nagyobb építkezés miatt erdőként nyilvántartott területen vágnak ki fát, akkor azokat pótolni kell. A szabályozás ugyanakkor jelenleg kiköti, hogy ezt csak erdősítés címén lehet megtenni. Bánsági szerint ezen kellene változtatni, és a kivágott fák helyett lehetővé kellene tenni, hogy a fasorokba ültetéssel is eleget tehessenek fapótlási kötelezettségeiknek az érintettek.

Ezzel egyidejűleg az erdősíthető területek összeírását is megkezdik, amiről a napokban döntött a környezetvédelmi bizottság. Erre azért van szükség, mert a fapótlásra készülő cégek sokszor nem tudják hol ültethetnek, így gyakran valahol az agglomerációban kompenzálják a kivágott fákat - derül ki a Népszabadság írásából.