Táncok, plakátok is idegesítik olvasóinkat

Vágólapra másolva!
"Idegesít ez a néphülyítés", "egyfolytában felhív Orbán és Gyurcsány", "az órán még a tanárok is politizálnak", "idegesít a szentmisei politizálás" - nagyon sok ezekhez hasonló dühös hangú levél érkezett az [origo] választási panaszládájába.
Vágólapra másolva!

"Engem a Fidesz idegesít" - hangzik egy olvasónk véleménye. "Engem csak a véresszájú kommunista disznók hazudozásai bosszantanak fel" - utal egy másik olvasó vélhetően a szocialistákra. Vagyis mindkét nagy pártnak kijut olvasóink dühéből a panaszládába érkezett levelek alapján. "Nem is idegesítem magam, mert így is magas a vérnyomásom" - írta lemondóan egy másik olvasó.

Néhányan azért iróniával kezelik a kampányt. "Egyfolytában felhív Orbán és Gyurcsány, Rákosiról és Kádárról nem is beszélve" - panaszkodik egy olvasónk. Egy másik levél szerint "kellene egy Megapolitikus vetélkedő műsor. Többfordulós, feladatokkal, a zsűribe országgyűlési képviselőkkel". Egyik olvasónknak eszébe jutott "gyűjtést rendezni azoknak a fideszeseknek, akik olyan rosszul élnek, hogy úton-útfélen hirdetik. Hát már emberség sincs, meg részvét legalább, hogy a világgá kiáltott kínjukat meghallgassák?"

A levelek tanúsága szerint a legtöbb olvasónkat a kampány során terjedő agresszió, a "helyzet elmérgesítése", a pártok egymásra mutogatása zavarja. "Aljas eszközök, ocsmány beszédek, pocsék közhangulat. Miért nem hihető, hogy elég értelmesek az emberek ahhoz, hogy nem arra szavaznak, aki odaígéri nekik még a napot is?" - írja egy olvasó. "Pedig már régóta tudjuk, hogy az agresszió agressziót szül és kard által vész, ki kardot ragad" - figyelmeztet egy olvasó.

Akad, akit az idegesít, hogy a miniszterelnök "táncol, laboratóriumi vizsgálatokat csinál, kampányol". Volt ugyanakkor, aki védelmébe vette Gyurcsányt: "A Fidesz otromba viselkedése nem csak a kampányidőszakra vonatkozik: Győrben Gyurcsány miniszterelnöki jelölésének időszakában egy rendezvényen a beszéde közben a Fidesz-szimtatizánsok végig autódudával zavarták a beszédet".

Egyesek a negatív kampány miatt mérgesek, másokat az ígérgetés zavar különösen. "Engem az idegesít, hogy már jobban tudom, melyik párt mit rontott el, mint azt, hogy a saját pártjának mi lenne a programja", "borzasztóan idegesít ez az ígérethalmaz, amivel a pártok napról-napra előrukkolnak", "kezd az egész egy árverésre hasonlítani, a licit megy feljebb és feljebb" - sok ezekhez hasonló levelet kaptunk.

A Választási plakátok is sokakat feldühítenek - legalábbis ez tűnik ki az [origo]-hoz érkezett olvasói levelekből. "Az iskolából hazafelé vagy bármerre a városban semmi mást nem látok velem szemben, csak lesoványodott nyugdíjasokat. A postaládánkat is teletömik ilyen hülyeségekkel! Hagyjanak békén minket! (...) Nem szavazok senkire!" "Etikátlan és gusztustalan, hogy gyerekeket és idős embereket használnak a plakátokon a kampányhoz" - áll egy levélben.

"Templombajáró katolikus vagyok, MSZP-szavazó, és határozottan idegesít a szentmisei politizálás - szentbeszédnek álcázva -, illetve a Püspöki Konferencia választási körlevelei. A templom legyen az ima, az Isten háza, nem pedig a Fideszé" - írja egy olvasónk. "Ez borzalmas ami itt van, az órán még a tanárok is politizálnak" - áll egy másik olvasónk levelében, aki szintén nem látja szívesen a politikát olyan helyeken, ahová nem valók.