Vágólapra másolva!
Hétfőre már a Balaton területének négyszeresét borította belvíz. Az elöntött területek nagysága a havazás miatt a következő napokban várhatón tovább nő. A Tiszán levonuló ár miatt hétfőn lezárták Szegeden az alsó rakpartot. A komolyabb árvíz azonban még hátra van: a Duna és a Tisza vízgyűjtőiben ugyanis az elmúlt évek átlagát meghaladó hó halmozódott fel.
Vágólapra másolva!

A havazás és az esőzés miatt tovább nőtt az elöntött területek nagysága, jelenleg 239 ezer hektárt, vagyis négy balatonnyi területet borít belvíz - közölte hétfőn a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

Az olvadás és a havazás miatt a következő napokban valószínűleg tovább emelkedik az elöntött területek aránya. Jelenleg 137 önkormányzatnál van érvényben védelmi készültség, ebből Fegyvernek, Kangyalu, Kunszentmárton és Domaszék harmadfokú készültségben védekezik a belvíz ellen.

Szegeden lezárták a rakpartot

A folyókon jelenleg 906 kilométeren van árvízvédelmi készültség. A Tisza völgyében a mellékfolyók tetőznek: a Krasznán harmadfokú, a Fehér- és Fekete-Körösön első fokú védelmi készültség van érvényben. A Hortobágy-Berettyó felső szakaszán pedig a nagy mennyiségű belvíz átemelése miatt rendeltek el harmadfokú készültséget.

A Tisza áradása miatt hétfőre virradóra lezárták a szegedi alsó rakpartot, a folyó várhatóan a hét folyamán önti el az utat - közölte az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A Tisza vízszintje hétfőn elérte az 560 centiméteres szintet, ezért volt szükség a rakpart lezárására. Ennek ellenére a folyón szegedi szakaszán nincs érvényben árvízvédelmi készültség, az első fokozatot 650 centiméteres vízállásnál rendelik el.

Árad a Duna is: a folyó 400 centiméteres vízmagassággal jelenleg a fővárosnál tetőzik. A rakpart lezárására azonban nincs szükség, azt 610-615 centiméteres vízállásnál rendeli a fővárosi önkormányzat.

Komoly árvíz jöhet tavasszal

Tavasszal viszont lesz olyan árhullám a Dunán, ami miatt majd valószínűleg le kell majd zárni a fővárosban a rakpartot - közölte az [origo]-val Horkai András, az Országos Műszaki Irányító Törzs ügyeletese. A szakember szerint ennek oka, hogy a Duna vízgyűjtő területein az átlagot másfélszer meghaladó, közel 18 köbkilométer mennyiségű hó halmozódott fel az elmúlt hónapokban. Horkai elmondta: ez a mennyiség veszélyt jelenthet, az árvíz nagyságát az határozza meg, hogy a tavaszi olvadást mekkora mennyiségű csapadék kíséri majd.

A Tisza völgyében is az átlagot közel kétszer meghaladó, 6 köbkilométer hó halmozódott fel. Szakemberek szerint a Dunától eltérően tavasszal itt már hamarabb megindulhat az árhullám. Horkai szerint a belvíz nem lesz hatással az árvízre: ritkák az olyan esetek, amikor azért alakul ki árvíz, mert a nagy mennyiségű belvizet átemelik a folyóba, mint például jelenleg a Hortobágy-Berettyón.