Fénymásolt ajánlószelvényeket adott le a MIÉP-Jobbik két jelöltje

Vágólapra másolva!
Visszautasította a szombathelyi 2-es számú országgyűlési választókerület választási bizottsága Schmidt Andrásnak, a MIÉP-Jobbik országgyűlési képviselőjelöltjének nyilvántartásba vételét, és úgy határozott, hogy bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt rendőrségi feljelentést tesz.
Vágólapra másolva!

A gyanú szerint Szombathely mindkét választó-kerületében fénymásolt ajánlószelvények alapján kérte választási nyilvántartásba vételét a MIÉP-Jobbik két szombathelyi országgyűlési képviselőjelöltje. Az 1-es számú választókerület választási bizottsága korábban szintén úgy döntött, hogy érvénytelennek tekinti a nem szabályos módon kitöltött, fénymásolatban leadott ajánló-szelvényeket, és jelezte, hogy rendőrségi feljelentést tesz.

Hegedűs Tamás, aki a MIÉP-Jobbik országgyűlési képviselöjelöltje Szombathely 1-es számú választó-kerületében bejelentette: visszalép a jelöltségtől. "Egyelőre túl friss az egész, hideg zuhanyként ért a dolog, (...) úgy érzem, mint aki megtudta, hogy nem az övé a gyerek" - nyilatkozta a politikus. Szavai szerint "politikai gyilkosság áldozata" lett. Azt, hogy mit is ért "politikai gyilkosságon", egyelőre nem kívánta pontosítani.

Az interneten nyilvánossá tett határozatok és azok indoklása szerint Szombathely 1. számú választó-kerületében a MIÉP-Jobbik jelöltje március 10-én 1.245 darab ajánlószelvényt adott le, ezek alapján kérte nyilvántartásba vételét. Az ellenőrzés során azonban felmerült a gyanú, hogy az átadott ajánlószelvények közül 522 darab fénymásolat.

A bizottság álláspontja szerint a fénymásolt ajánlószelvények felhasználása jogszabálysértő, és alapos a gyanúja annak, hogy sérült a választás rendje, ezért a jogszabályok alapján rendőrségi feljelentést tesznek.

Szombathely 2. számú országgyűlési választó-kerületében, a választási bizottság határozata azt állapította meg, hogy Schmidt András, a MIÉP-Jobbik jelöltje március 10-én 916 darab ajánlószelvényt adott le, amiből a bizottság megállapítása szerint 478 darab volt fénymásolat.

A fénymásolt ajánlószelvényeket a testület érvénytelennek nyilvánította, ezzel a jelölt érvényes ajánló-szelvényeinek száma a szükséges 750 alá csökkent. A bizottság két nappal korábban még a jelöltséghez szükséges ajánlószelvények pótlólagos benyújtására szólította fel a jelöltet, mostani döntésével azonban visszautasította nyilvántartásba vételét.

A Fidesz szombathelyi szervezete hétfőn nyilatkozatban ítélte el a történteket, ami álláspontjuk szerint súlyosan sérti a választások tisztaságát. "A rendőrség feladata annak megállapítása, hogy a választópolgárok személyes adatai miként kerülhettek a fénymásolt üres ajánlószelvényekre, (...) hogy a visszaéléssel érintett választópolgárok valójában kire adták le szavazatukat" - áll a párt közleményben.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra még nem érkezett meg a feljelentés.