Fénymásolt ajánlószelvényt adtak le MIÉP-es jelöltek

Vágólapra másolva!
Fénymásolt ajánlószelvények alapján kérte választási nyilvántartásba vételét a MIÉP-Jobbik mindkét szombathelyi országgyűlési képviselőjelöltje. Hegedűs Tamás esetében a választókerületi választási bizottság úgy határozott, hogy rendőrségi feljelentést tesz, Schmidt András esetében a bizottság hétfő délután dönt. A pártszövetség nyugat-dunántúli régiójának vezetője szerint az egyik ellenérdekű párt akciójáról lehet szó.
Vágólapra másolva!

Az interneten nyilvánossá tett határozatok és azok indoklása szerint Szombathely 1. számú választókerületében a MIÉP-Jobbik jelöltje március 10-én 1245 darab ajánlószelvényt adott le, ezek alapján kérte nyilvántartásba vételét. Az ellenőrzés során azonban felmerült a gyanú, hogy az átadott ajánlószelvények közül 522 darabot fénymásolatokon adtak át.

"Politikai gyilkosság áldozata vagyok"

A bizottság álláspontja szerint a fénymásolt ajánlószelvények felhasználása jogszabálysértő, és alapos a gyanúja annak, hogy sérült a választás rendje, ezért a jogszabályok alapján rendőrségi feljelentést tesznek. Hegedűs Tamás, aki a MIÉP-Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje Szombathely 1. számú választókerületében bejelentette: visszalép a jelöltségtől.

"Egyelőre túl friss az egész, hideg zuhanyként ért a dolog, (...) úgy érzem, mint aki megtudta, hogy nem az övé a gyerek" - válaszolta a politikus hétfőn, az MTI érdeklődésére. Hegedűs Tamás szavai szerint "politikai gyilkosság áldozata" lett. Azt, hogy mit is ért "politikai gyilkosságon", egyelőre nem kívánta pontosítani. "Ilyen viszonyok között nem kívánok indulni, úgy döntöttem, hogy visszalépek a jelöltségtől" - erősítette meg.

Szombathely 2. számú országgyűlési választókerületében a választási bizottság határozata azt állapította meg, hogy Schmidt András, a MIÉP-Jobbik jelöltje március 10-én 916 darab ajánlószelvényt adott le, amelyből a bizottság megállapítása szerint 478 darab volt fénymásolat.

A fénymásolt ajánlószelvényeket a testület érvénytelennek nyilvánította, ezzel pedig a jelölt leadott érvényes ajánlószelvényeinek száma a szükséges 750 alá csökkent. A bizottság - amely felhívta a jelöltet, hogy pótolja a még hiányzó ajánlószelvényeket - ebben az esetben még nem döntött arról, hogy tesz-e rendőrségi feljelentést.

"Nem gondoltunk aljas módszerekre"

Megkérdeztük Farkas Lajost, a MIÉP nyugat-dunántúli területi vezetőjét, hogy honnan származnak a fénymásolt ajánlószelvények. "Ezeket nem a saját aktivistáink gyűjtötték, hanem vannak gyűjtőládáink, ezekbe és a postaládákba dobott szelvényekről lehet szó" - mondta Farkas Lajos, aki a MIÉP országos elnökségének is tagja. A politikus hozzátette: "Belső vizsgálatot is elrendeltünk, de valószínűleg valamelyik ellenérdekű párt akciójáról lehet szó." Kérdésünkre, hogy jobb- vagy baloldali politikai szervezetre gondola-e, azt felelte: "bármelyik elképzelhető".

Arra a kérdésünkre, miként lehetséges, hogy az összeszámláláskor nem vették észre a sok száz hamis, fénymásolt ajánlószelvényt, Farkas a következőt felelte: "A technika mai szintjén - amikor bankjegyeket fénymásolnak - lehet, hogy ezek olyan minőségű hamisítványok voltak, amelyek laikusnak nem felismerhetőek. Igaz, én nem láttam ezeket. Mi csak a kitöltést ellenőriztük, arra nem gondoltunk, hogy valaki ilyen aljas módszerekhez nyúl" - felelte a MIÉP-es politikus.

MTI/[origo]