Szerződést ajánl az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Számon kérhető szerződést ajánl a választóknak az SZDSZ. A szerződésben szerepelnek a párt vállalásai és azok a feltételek, melyeket a választóknak kéne elfogadniuk. A párt tervei szerint a szerződést az állampolgárok és az SZDSZ-es képviselőjelöltek fogják aláírni a következő hetekben.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ számon kérhető szerződést kínál az állampolgároknak választási programjának főbb pontjairól - ezt Kuncze Gábor pártelnök jelentette be vasárnap Budapesten, az V. kerületi Károly körúton felállított választási sátorban, a Liberálisok házában. A párt tervei szerint a szerződést az állampolgárok és az SZDSZ-es képviselőjelöltek fogják aláírni az elkövetkező hetekben. A választó egy példányt magával vihet, és a szerződésben szereplő programpontok teljesítését a párt kormányra kerülése esetén bármikor számon kérheti az SZDSZ-től.

A kis szórólap nagyságú, Szerződés a liberálisokkal című nyomtatvány értelmében a szerződés a liberális szavazó és a liberális párt, mint két egyenrangú partner között jön létre, célja a liberális politika alapelveinek és konkrét programjainak rögzítése.

A szerződést aláírók vállalják, hogy Magyarország problémáinak többségére nem az állam adhat megoldást; abban hisznek, hogy az államnak csak ott kell beavatkoznia az emberek életébe, ahol az feltétlenül szükséges. A felek szerint a diszkrimináció minden formáját száműzni kell a politikai és társadalmi közbeszédből és gyakorlatból. Az aláírók elkötelezettek a szabad versenyen alapuló piacgazdaság fenntartása, fejlesztése mellett.

Az SZDSZ vállalja az egészségügy átalakítását, a hálapénz-rendszer megszüntetését, az egymással versenyző biztosítók bevonását az egészségügy finanszírozásába, az adók további csökkentését, az egységes, 20 százalékos adókulcs bevezetését. Ugyancsak a vállalások között szerepel a kisebb állam létrehozása, az önkormányzati és parlamenti képviselők számának csökkentése, a költséges megyerendszer megszüntetése és választott régiók létrehozása, valamint az oktatási reform folytatása.

A másik szerződő fél, az állampolgár elfogadja, hogy adójának folyamatos csökkenése következtében az állam kevesebbet fordít közkiadásokra, az állam nem gyámkodhat polgárai felett, az egészségügy rendbetételéhez az öngondoskodás erősödésére van szükség. A szerződés rögzíti: a konzervatív és szocialista felfogással ellentétben a szolidaritás azt jelenti, hogy közpénzből csak a valóban rászorultakat támogatják.

Az SZDSZ képviselőjelöltjei mind a 170 körzetben, ahol indulnak, megkeresik szavazóikat a szerződéssel.