Szigorúbb bírósági ítéleteket akar a legfőbb ügyész

Vágólapra másolva!
Túl enyhék a bírósági ítéletek, és a súlyosításra irányuló ügyészi fellebbezések kétharmada is eredménytelen maradt tavaly - jelentette ki pénteken Polt Péter legfőbb ügyész, aki szerint ennek ellenére folytatni kell a súlyosításra irányuló ügyészi fellebbezési gyakorlatot.
Vágólapra másolva!

A 2005-ös évet értékelő legfőbb ügyészségi sajtótájékoztatón Polt Péter elmondta, hogy tavaly több mint 950 ezer irat érkezett az ügyészségre, így ha a korábbi tendenciák folytatódnak, rövidesen átlépik a "bűvös" egymilliós határt. Az ügyészi feladatok, az ügyiratforgalom bővülését ugyanakkor nem követte létszámnövekedés, ami egyelőre ugyan nem ment a minőség rovására, de hosszabb távon elkerülhetetlenül ehhez vezet - tette hozzá Polt.

Az ügyészségi statisztikák szerint tavaly nőtt az ismertté vált bűncselekmények száma a 2004. évi 418 883-ról 436 522-re. Egyedül a személy elleni cselekmények száma csökkent némileg, ugyanakkor drasztikusan, másfélszeresére növekedett a család, ifjúság és nemi erkölcs elleni cselekményeké, elsősorban a tiltott pornográf felvételekkel való visszaélések miatt.

Polt Péter szerint európai összehasonlításban is kimagaslóan jónak számít a magyar ügyészségi munka időszerűsége: tavaly az összes ügyészségi nyomozás és vádemelési javaslat több mint 80 százalékát 30 napon belül, 15 százalékát 60 napon belül intézték el, és csak 254 esetben (az ügyek 0,2 százalékában) húzódott 60 napnál tovább a befejezés. Emellett a váderedményességi mutató is javult, azaz a bírák nagyobb arányban osztották az ügyészi vádban megfogalmazottakat.

Polt Péter a sajtótájékoztatón feltett kérdés ellenére nem válaszolt arra, hogyan döntene, ha az államfő felkérné a tavasszal lejáró legfőbb ügyészi mandátumának folytatására.