Köddé vált a bombariadós polgármester

Vágólapra másolva!
Hiába kerestük Kékkúton a bomba-fenyegetéssel gyanúsított polgármestert, a falu első emberét már hónapok óta nem látták a helyiek. A rendőrség szerint a polgármestertől származott az a telefonhívás, amely bomba robbanását helyezte kilátásba a fővárosi Markó utcában. A Veszprém megyei település vezetője mindezidáig nem beszélt különös tettének okáról, a faluban azonban sok találgatás kapott szárnyra: akad, aki bírósági ügyet, mások a nemzetbiztonsági szerveket sejtik a háttérben.
Vágólapra másolva!

A rendőrség szerint a Veszprém megyei Kékkút polgármestere volt az, aki tíz nappal ezelőtt egy veszprémi telefonfülkéből felhívta a helyi rendőrség ügyeletét és azt mondta, hogy bomba fog robbanni a budapesti Markó utcában. Arra nem tért ki, hogy az utcában található melyik épületben várható merénylet - a belvárosi utcában székel több bíróság és itt található egy központi mentőállomás is. A rendőrök gyorsan a telefonáló nyomára akadtak, már másnap bejelentették, hogy Kékkút polgármesterét gyanúsítják a telefonos bomba-fenyegetéssel.

A többi Balaton környéki településhez hasonlóan, téli időszakban Kékkút is teljesen néptelen. A falunak hivatalosan nyolcvan állandó lakosa van, de március elején még üresen áll minden második ház. "Sok a nyugdíjas, a fiatalok elmennek, mert nincs elég munka" - mondják a helyiek. A kékkútiak egy részének a falu határában található forrás, illetve az erre épülő ásványvíz-palackozóüzem ad munkát. Az üzemben télen-nyáron nagy a nyüzsgés, parkolója tele van autókkal.

Kékkút utcáin ugyanakkor alig találkozni valakivel, aki kimozdul a házából, a település egyetlen élelmiszerboltjába tart. A falubeliek lemondóan mosolyognak, amikor meghallják, hogy a polgármesterről kérdezzük őket. "Nem értem, mi ütött belé, aki bombával fenyegetőzik, nem választják újra polgármesterré" - mondta egy fiatal lány. "Nem lesz már ő sokáig polgármester, nem is láttuk már hónapok óta" - tette hozzá egy idősebb asszony.

A polgármester nem csak a bombafenyegetés híre óta nem mutatkozik, a falubeliek közül többen állítják, hogy szeptember óta nem látták Jancsó Gábort. A kékkútiak többsége egykedvű lemondással veszi tudomásul, hogy a polgármester nincs a faluban, sőt telefonon sem elérhető. "A telefonját nem szokta felvenni" - mondják többen is reménytelennek tűnő próbálkozásunkra. Van, aki úgy tudja, hogy Jancsó Gábor családjával együtt Budapesten lakik. "Ha megtudják, hogy Pesten hol van, szóljanak már nekünk is!" - mondja nekünk az egyik falubeli.

A polgármesteri hivatalban azt a felvilágosítást adták, hogy Jancsó Gábor nincs benn, de munkatársai szerint nincs is szükség állandó jelenlétére a falu irányításához, a hivatalos ügyek mennek a maguk útján a polgármester nélkül is. A falu jegyzője nyilatkozni nem akart, de megígérte, hogy telefonon jelzi a polgármesternek, hogy kerestük. Érdeklődésünkre később a jegyzőtől megtudtuk, hogy a polgármester nem akar nyilatkozni.

Fotó: Fábián Évi
Márciusban még néptelen a falu

A függetlenként induló, 35 éves polgármester tevékenységét a többség - legalábbis az általunk megkérdezett falubeliek - negatívan ítélték meg. Akadt, aki a Jancsó nevéhez fűződő kulturális rendezvényt, a Káli napokat kifogásolta. "A tavalyi rendezvény megnyitóján elsősorban a magyarokat köszöntötték és érdemként emelték ki, hogy idegen nyelven nem szólalnak meg a rendezők" - mondta az [origo]-nak egy név nélkül nyilatkozó kékkúti asszony. "A választások idején tele volt ígéretekkel, nagyon jól beszélt" - mondták a helyiek a 2002-es kampányidőszakról. Az ígéretekből azonban, sokak szerint alig vált valami valóra, a Balaton-felvidéki település fejlesztésére tervezett program például állítólag sosem készült el.

A helyiek értetlenül állnak a polgármester feltételezett telefonos fenyegetőzése előtt, sok találgatás kapott szárnyra az üggyel kapcsolatban. "Biztos valami ügye volt a Markó utcai bíróságon, így akarta megúszni a tárgyalást" - vetették fel többen is. "Azon sem lepődnék meg, ha figyelték volna a nemzetbiztonságiak, így akadhattak ilyen gyorsan a nyomára" - mondta egy név nélkül nyilatkozó fiatalember.

A polgármester egyelőre a rendőrségnek sem adott választ arra, hogy miért fenyegetőzött bombamerénylettel, ugyanis - egészségi állapotára hivatkozva - nem jelent meg a kihallgatásán - tudtuk meg a Veszprém Megyei Rendőrség szóvivőjétől, Péter Katalintól. A rendőrség kitart korábbi bejelentése mellett, hogy a polgármester gyanúsítható a telefonos bomba-fenyegetéssel. A telefonhíváskor ugyanis beazonosították, hogy melyik veszprémi fülkéből jött a hívás és azonnal járőröket küldtek a helyszínre, az ezt követő "adatgyűjtés" pedig a polgármesterre terelte a gyanút - mondta a rendőrségi szóvivő.

Tiefenthaler Eszter

Fotó: Fábián Évi