Az MSZP elismerte az illegális adatokat

Vágólapra másolva!
Elismerte a szolnoki MSZP elnöke, hogy egyik aktivistájuk "illetéktelen adatkezelést" végzett. Erre azután került sor, hogy a Fidesz azt állította, hogy a szocialisták illegális adatbázist működtetnek a választókról.
Vágólapra másolva!

Pénteken délután az MSZP elismerte, hogy a párt szolnoki irodájában dolgozó egyik aktivista munkája során illetéktelen adatkezelést végzett. Csák László, az MSZP városi elnöke ezért munkatársa személyes felelősségre vonását kezdeményezte, valamint hozzátette, az illetéktelenül kezelt adatokat megsemmisítették. a szolnoki MSZP elnöke az illegális adatok forrásáról nem tudott felvilágosítást adni - közölte az MTI.

Az adatbázisra azután kezdett gyanakodni a Fidesz, hogy március 2-án Szalay Ferenc, a Fidesz országgyűlési képviselője egy sajtó-helyreigazítási kérelmet vitt át az MSZP szolnoki irodájába, ahová elkisérte a helyi Zounok Tv egyik operatőre. A képviselő egy munkaszobába is belépett, ahol a kamera rögzítette egy számítógép monitorját, a rajta szereplő adatokkal. Ez akkor derült ki, amikor a Fidesz megkapta a kereskedelmi televíziótól a megrendelt kazettát, amelyet Szalay Ferenc választási kampányfilmjéhez készítettek.

Mielőtt az MSZP beismerte volna az illetéktelen adatkezelést, Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője bejelentette, hogy pártja az Országos Választási Bizottsághoz fordul, a szerintük illegális MSZP-s nyilvántartás miatt. Szijjártó azt mondta, régóta voltak olyan feltételezések, hogy az MSZP illegálisan tárol adatokat, de most lebuktak a szocialisták.

A Fidesz szóvivőjének számítása szerint minimum 132 ezer ember adatai lehetnek a szocialisták birtokában, ha csak a jelöltállításhoz minimálisan szükséges 750 ajánlószelvényról másoltak le adatokat a 176 egyéni jelölt esetében. Elismerte ugyanakkor, arra nincsenek bizonyítékai, hogy a szolnoki eset mellett máshol is előfordult volna gyanús névsor.

A szolnoki ügyben azért volt bizonyított már a beismerés előtt is a szóvivő szerint a törvénysértés, mert a választók személyi száma is szerepelt az adatok között, ezt pedig csak az ajánlószelvényekről tudhatták meg. Szijjártó közölte: arra kérik az MSZP-t, hogy az országban mindenütt fejezzék be az illegális adatbázisok készítését és nyilvánosan semmisítsék meg ezeket.

A Fidesz illegális adatgyűjtésre vonatkozó vádjával kapcsolatban Lendvai Ildikó frakcióvezető csütörtökön még úgy fogalmazott: vannak névsoraik, de csak olyanok, amelyeket az adatvédelmi törvény megenged, vagyis amilyen neveknek a nyilvántartására felhatalmazták őket, és ez nem lehet azonos az ajánlószelvényen szereplő nevekkel. Később Hiller István jelentette be, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben.