Illegális MSZP-s névsorra gyanakszik a Fidesz

Vágólapra másolva!
A fideszes Deutsch-Für Tamás szerint választási csalásra készülnek a szocialisták, illegális nyilvántartást készítenek azokról, akik ajánlószelvényeikkel a pártot támogatták. Az MSZP frakcióvezetője szerint ugyan rendelkeznek névsorokkal, de csak olyanokkal, amelyeket az adatvédelmi törvény megenged. A szocialisták állítják, csak olyan adatsoruk van, amilyen neveknek a nyilvántartására felhatalmazták őket, ez a lista nem egyezik meg az ajánlószelvényen szereplő nevekkel.
Vágólapra másolva!

- A szocialisták választási csalásra készülnek, mert súlyosan megsértve a választási törvényt, illegális nyilvántartást készítenek azokról, akik ajánlószelvényeikkel támogatták a jelöltjeiket - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Deutsch-Für Tamás. A fideszes politikus ezért arra szólította fel Gyurcsány Ferenc kormányfőt, az MSZP választási bizottságának elnökét és Hiller István MSZP-elnököt, hogy azonnal intézkedjenek az ügyben, akadályozzák meg, hogy az MSZP-nél "titkos, illegális, törvénysértő adatbázisok" készüljenek.

Deutsch-Für Tamás két videofelvételt bemutatva elmondta: 1998-ban a miskolci MSZP-szervezet készített másolatot az önkormányzati választásokon begyűjtött ajánlószelvényekről, míg most a szolnoki MSZP-irodán számítógépes adatbázisban tárolják azok személyes adatait, akik ajánlószelvényükkel támogatták az MSZP jelöltjeit.

A sajtótájékoztatón bemutatott egyik videofelvételen a szolnoki MSZP-iroda egyik számítógépének képernyőjét mutatták, amelyből Deutsch-Für Tamás szerint az derül ki, hogy "illegális, tilos" nyilvántartást készítenek azokról, akik 2006-ban ajánlószelvényükkel támogatták az MSZP jelöltjeit. A képernyőn a név, az irányítószám, település, a lakcím és a személyi szám szerepel, pontosan azok az adatok, amelyeket az ajánlószelvényen meg kell adni - tette hozzá a politikus, aki szerint az adatbázis létrehozása "feltehetőleg későbbi választási csalás előkészítése érdekében" történt. Közölte: a Fidesz a szolnoki ügyben a helyi választási bizottsághoz fordul.

A másik videofelvételen az egyik kereskedelmi televízió arról számolt be, hogy a miskolci szeméttelepen megtalálták a szocialisták 1998-as ajánlószelvényeinek másolatát, ugyanakkor a helyi MSZP-szervezet vezetője cáfolta, hogy ők készítették volna ezeket.

Szekeres Imre (MSZP) a miskolci eset kapcsán azt mondta: Miskolcon az 1998-ban lezajlott önkormányzati választási irodánál regisztrált ajánlószelvények kerültek ki. "Hát elég meredek következtetés (...), hogy a Magyar Szocialista Pártnak ehhez bármilyen köze lenne" - hangoztatta, hozzátéve, hogy akkor a miskolci önkormányzatot a konzervatív pártok vezették.

Lendvai: Felhatalmazással kapták az adatokat

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján arra kérdésre, hogy a szocialistáknak nincs-e ilyen adatbázisa, azt mondta: "nem kívánunk törvénytelenséget elkövetni". Mint mondta, vannak névsoraik, de csak olyanok, amelyeket az adatvédelmi törvény megenged, vagyis amilyen neveknek a nyilvántartására felhatalmazták őket, és ez nem lehet azonos az ajánlószelvényen szereplő nevekkel.

Arra a felvetésre, hogy Deutsch-Für Tamás a személyi szám miatt következtetett a titkos adatbázis létére, a szocialista politikus közölte: ha valaki önkéntesen megad adatokat, és felhatalmazza a szervezetet annak kezelésére, akkor az rendben van. Hozzátette: adatokat mindenki gyűjt, a kérdés az, hogy törvényes módon szerezte-e meg azokat, vagy olyan nem törvényes módon, mint a Fidesz a határon túli magyarok esetében. Lendvai Ildikó ugyanakkor furcsának tartotta, hogy a fideszes politikus tudja azoknak a nevét, akik a szocialistáknak adták le ajánlószelvényüket, különben hogy azonosította volna be a neveket.

Jauernik István, az MSZP Jász-Nagykun-Szolnok megyei alelnöke azt mondta az [origo]-nak az adatsorról, hogy tavaly nyár végén volt a pártnak egy szórólapja, amelynek egy leválasztható részét vissza lehetett küldeni a pártnak. Így azoknak az adataihoz jutottak hozzá, akik kitöltve visszaküldték a lapot. A szórólapon ugyanakkor tájékoztatták az embereket arról is, hogy aki visszaküldi azt, egyben felhatalmazza az MSZP-t, hogy az adatokat 2006 végéig kezelje.

A választási eljárásról szóló törvény szerint tilos másolatot készíteni az ajánlószelvényekről, és tilos a dokumentumon szereplő adatokat lemásolni vagy tárolni bármilyen formában.

MTI/[origo]