Megbetegedett 360 gyerek Békéscsabán

Vágólapra másolva!
Több mint 360 gyermek betegedett meg egyelőre ismeretlen okból csütörtökön Békéscsabán. A betegség gyors lefolyású, többnyire hányással, émelygéssel jár.
Vágólapra másolva!

Újságíró-tanfolyam indul

Érdekli az újságírás? Kipróbálná magát az [origo] szerkesztőségében? Jelentkezzen az [origo] és a Független Médiaközpont közös kurzusára!

A helyi gyermekélelmezési intézmény vezetője értesítette először az ÁNTSZ-t arról, hogy az egyik konyháján, ahol egyébként naponta 1800 adag ételt főznek, több dolgozó is hasmenéses, hányásos tünetekkel fordult orvoshoz - közölte a Békés megyei tisztiorvosi szolgálat helyettes vezetője, Szép Hajnalka.

Hozzátette: az ÁNTSZ időközben oktatási intézményekből is értesítést kapott arról, hogy hasonló típusú rosszullétre panaszkodnak az ott tanuló és dolgozó gyerekek és felnőttek. Ezekbe az intézményekbe ugyanabból a konyhából szállítottak ételt, ahonnan korábban már jelzés érkezett a tünetekről.

A tisztiorvosi szolgálat a jelzések és az iskolai hiányzások alapján 366 főre becsüli a megbetegedettek számát, akik közt túlnyomó többségben vannak a gyerekek. A konyhán a nap folyamán ellenőrzést tartottak, fertőtlenítettek, ételmintákat vettek. Ezeket már el is juttatták Szegedre, a regionális laboratóriumba.

Szép Hajnalka elmondta, hogy a betegség gyors lefolyású, láz vagy hőemelkedés nem kíséri, s az esetek jelentős részében hányással, émelygéssel jár. Az eddigi vizsgálatok alapján azt tapasztalták, hogy a betegség hirtelen alakul ki, de az első rosszullét után gyorsan javul a beteg közérzete.