Gallup: A többség szerint rosszul mennek a dolgok

Vágólapra másolva!
Bár az utóbbi három hónapban nőtt a bizakodók aránya, a megkérdezetteknek még mindig csak kevesebb mint egyharmada gondolja úgy , hogy a "dolgok jó irányba haladnak az országban" - derül ki a Gallup felméréséből.
Vágólapra másolva!

A Gallup Intézet sorozatot indított, amelyben a pártok támogatásán túli kérdésekről is áttekintést kíván nyújtani. A legfrissebb felmérésük során arról kérdeztek az embereket, hogy "a dolgok jó vagy rossz irányba mennek-e az országban". A kutatás szerint csak az utóbbi három hónapban kezdett gyengén emelkedni azoknak a száma, akik optimistán látják az ország jövőjét.

A kutatóintézet összehasonlította ezt a folyamatot az előző választásokat megelőző helyzettel. A Gallup szerint arra a kérdésre, hogy jó vagy rossz irányba mennek-e a dolgok Magyarországon, 2001-ben is csak az emberek mintegy 25 százaléka adott pozitív választ. A bizakodók aránya azonban akkor már a választások előtti egy évvel elkezdett emelkedni, ellentétben a mostani helyzettel - áll a kutatásban.

A mostani kampányban ilyen emelkedés csak tavaly december óta érzékelhető, ezért a Magyar Gallup Intézet szerint a 2002-es helyzettel ellentétben, idén az áprilisi választásokig már nem fognak az optimista vélemények túlsúlyba kerülni.

A közvélemény-kutató intézet szerint a társadalmi és jövedelmi különbségek erősen befolyásolják, hogy az emberek hogyan látják az ország jövőjét. Az átlag alatti jövedelműek ugyanis stabilan pesszimisták, a magasabb jövedelemmel rendelkezők között viszont, az utóbbi két hónapban már többségbe kerültek azok, akik szerint a dolgok jó irányba haladnak.

A jövedelmi különbségek emellett abban is megmutatkoznak, hogy hogyan ítélik meg az emberek saját anyagi helyzetük változását. A jobbmódúak többsége hajlamos úgy látni, hogy anyagi helyzete javult az utóbbi időben, az átlag alatti jövedelműek, alacsony iskolai végzettségűek és vidékiek viszont egyre többen érzik azt, hogy rosszabbul élnek. Mivel az utóbbiak teszik ki a lakosság nagyobbik részét, a gyenge javulás ellenére, az országos átlagra a pesszimizmus és a negatív szemlélet maradt jellemző, és ebben gyökeres fordulat a választásokig hátralévő időben nem várható.