Három párt aláírta az etikai kódexet

Vágólapra másolva!
Az MDF kivételével minden parlamenti párt aláírta a választási etikai kódexet, amelyet az liberálisok dolgoztak ki. Az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ vállalja, hogy betartja a törvényeket és nem tekinti háborúnak a kampányt. A demokrata fórum szerint az egész csak színjáték.
Vágólapra másolva!

Három parlamenti párt elfogadta és aláírta csütörtökön a választási etikai kódexet, amely a választásokig hátralévő időszak mindenki által betartandó irányelveit tartalmazza. A négypárti egyeztetést követő sajtótájékoztatón az MDF frakcióvezetője, Herényi Károly azt mondta: egy olyan játékban, amelynek az a címe: "ha már nem vagyunk tisztességesek, legalább próbáljunk meg annak látszani", nem vesz részt a kisebbik ellenzéki párt.

Herényi Károly kijelentette: addig nem hajlandóak egy ilyen dokumentumot aláírni, amíg a Fidesz nem nevezi meg a Bagó-ügyben a politikai felelőst, amíg a kampánypénzek felhasználhatóságának átláthatóságát biztosító törvénymódosító javaslatot a pártok nem írják alá, mert ez egy színjáték.

Az egyeztetést kezdeményező SZDSZ kampányfőnöke, Horn Gábor úgy vélte: még 31 nappal a választások előtt is fontos, hogy szülessen ilyen megállapodás, mert az elmúlt hetek eseményei, atrocitásai azt igazolják, szüksége van a pártoknak önkorlátozásra a kampány során, amelynek jó eszköze az etikai kódex.

Nyitrai Zsolt a Fidesz képviseletében elmondta: a kódex tartalmazza azt a három pontot, amelyet a nagyobbik ellenzéki párt fontosnak tart, nevezetesen, hogy a választási kampány nem háború, az nem zavarhatja meg az emberek életét, és a pártok, a központi támogatáson kívül, nem használnak fel közpénzt kampányolásra. A Herényi Károly által említett esetet a Fidesz határozottan és gyorsan kezelte, és így a párt azt lezártnak tekinti - reagált az MDF frakcióvezetőjének szavaira.

A megállapodás annyit ér, amennyit betartanak belőle - közölte az MSZP elnökhelyettese. Szekeres Imre javasolta, hogy a kódexet írja alá minden olyan párt, amely a választásokon országos listát állít.

Az etikai kódexet már tavaly decemberben kidolgozta az SZDSZ, de akkor egy párt sem akart tárgyalni, arra hivatkoztak, hogy még időpontja sincs a választásoknak. Az MDF egyébként már akkor is elutasító volt: "jól hangzó közhelyek ezek, de csak az SZDSZ választási kampányának része. Egy normális országban amúgy is ilyen elvek alapján működnek a dolgok, ha meg nem, akkor egy etikai kódextől nem fognak úgy működni" - nyilatkozta akkor Herényi Károly frakcióvezető.

A kódex aláírójának többek között tartózkodnia kell a felelőtlen ígéretektől, azok sugallásától, és azt is vállalja, hogy az ígéretek mellett feltüntetik azt is, hogy miből kívánják azt valóra váltani. Az SZDSZ néhány elemet kikölcsönzött két évvel korábbi, az európai parlamenti választásokra kidolgozott, akkor is csak hárompárti támogatású kódexből. Ilyen elem például hogy a választási kampány nem háború.

Az azonban újdonság, hogy "a választási kampány célja, hogy a pártok és jelöltek programjukat, politikai céljaikat ismertessék és értelmezzék" vagy az, hogy "az ellenfél hitelének rontása nem egyeztethető össze a demokrácia szellemével" és "a nemzeti szimbólumok nem pártpolitikai jelképek, azok kisajátítása nemtelen cselekedet".

A kódex azt is kimondja, hogy a választási kampányt mentesíteni kell minden valótlanságtól, rágalmazástól, fenyegetéstől, az emberi és a politikai jogok sérelmére történő uszítástól, felelőtlen demagógiától. Ezért az aláírók tartózkodnak egymás választási gyűléseinek és egyéb rendezvényeinek megzavarásától, a demokratikus köznyugalmat aláásó megmozdulástól, egymás plakátjainak átragasztásától, elfogadják, hogy egymás szimbólumait nem használhatják, hogy tilos a jelöltet és a jelölő párt politikusait bűncselekmény elkövetésével vádolni, korábbi elmarasztaló bírósági döntésre utalni, jó hírnevét kétségbe vonni, magánéletére vonatkozó adatot ellene felhasználni.

A pártok továbbá vállalják, hogy arra nem jogosult szerveknek, szervezeteknek, személynek nem tesznek hozzáférhetővé olyan, a választási névjegyzéken alapuló adatokat, amelyek a szavazati jogukat gyakorló, illetőleg a szavazni jogosult, de még meg nem jelent választópolgárok személyére vonatkoznak, maradéktalanul betartják a kampányfinanszírozás szabályait, és nem lépik túl az egy jelöltre fordítható összeg törvényi maximumát.