Meglepte a sztrájkszervezőt Demszky bejelentése

Vágólapra másolva!
Megszűnt a sztrájkfenyegetettség, a BKV és a szakszervezetek közötti bértárgyalásokon tisztázódtak a főbb kérdések - mondta csütörtökön Demszky Gábor. Meglepve hallotta mindezt az [origo]-tól a dolgozói érdekképviselet elnöke, aki szerint még nincs megállapodás.
Vágólapra másolva!

"Van egy új hírem, egy jó hírem" - kezdte csütörtöki sajtótájékoztatóját Demszky Gábor, amely esemény egyébként nem a BKV vezetése és a dolgozói szakszervezetek közötti bértárgyalásokról, hanem a közlekedési vállalat 2006-os fejlesztéseiről szólt. A főpolgármester így folytatta: "Megszűnt a sztrájkfenyegetettség, a főbb kérdések tisztázódtak, létrejött a bérmegállapodás."

Demszky Gábor azt is közölte, hogy pénteken írják alá a bérmegállapodást - addig egyeztetnek -, amely 17 ezer forintos általános fizetésemelést, és kétezer forintos teljesítményarányos prémiumot tartalmaz januárig visszamenőleg. Ez utóbbi nem jár mindenkinek. Azt is hozzátette, hogy a kétezer forintos emelés nem jelent plusz anyagi terhet a BKV-nak, annak forrásigényét belső átcsoportosításból teremtik elő.

"Meglepett ezzel a hírrel" - közölte az [origo]-val Nemes Gábor, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetségének elnöke. A közel 13 ezer fős cégnél a legtöbb embert képviselő szakszervezet a múlt héten jelentette be, hogy március 13-án egész napos sztrájkot tartanak, ha addig nem jön létre a bérmegállapodás. "Én nem írtam alá semmit, s amíg nem írtam alá, addig nincs megállapodás. Ezt a bejelentést most hallom először" - közölte Nemes.

A szakszervezeti vezető elmondta, hogy valóban "jelentős mértékű elmozdulás történt a BKV bérajánlatában a csütörtöki tárgyaláson", de a Demszky bejelentésében szereplő 17 ezer plusz kétezer forintot nem kívánta kommentálni. Nemes Gábor hozzátette: "Jelenleg folyik részünkről annak megvizsgálása, hogy kinek mit jelent a vezetés ajánlata vagy például az ön által említett teljesítményarányos összeg technikai részleteinek vizsgálata. Szeretnénk pontosan látni, hogy a különböző értékek kinek mit jelentenek" - mondta az érdekvédő, aki szerint egyelőre csak vizsgálják a BKV írásos ajánlatát.

A sztrájkfenyegetettségre vonatkozóan Nemes Gábor szerint csütörtök délután az a pontos megfogalmazás, hogy "amíg nincs aláírva a papír, addig nincs bérmegállapodás, amíg nincs bérmegállapodás, addig nem jelenthető ki, hogy elmúlt a sztrájkfenyegetettség". Az elnök nem tartja szerencsésnek a korai bejelentést, annak ellenére, hogy szerinte valóban "megállapodás közeli helyzet van".

Nemes Gábor hétfőn még azt mondta az [origo]-nak, hogy a BKV 16 500 forintos bérejánlatával szemben az ő 22 ezer forintos követelésük áll. A BKV-nál tavaly átlagosan közel 10 százalék, személyenként 16 ezer forintos béremelés volt. A közlekedési vállalatnál a szellemi foglalkozásúaknak átlagosan 220 ezer, a járművezetőknek 190 ezer, a fizikaiaknak pedig 150 ezer forint a bruttó havi fizetésük, amiben benne vannak a pótlékok is.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Demszky mellett felszólaló Aba Botond BKV-vezér azt mondta: a béremeléssel a vállalatnál bruttó 210 ezer forintra nő az átlagbér.

Lencsés Csaba