Húsz percig tartott a rendkívüli ülés

Vágólapra másolva!
Alig több mint húsz perc után véget ért a parlament Fidesz által kezdeményezett rendkívüli ülése, miután a szocialista frakció hiányában nem volt elegendő képviselő a határozatképességhez. A kormányoldal azzal érvelt, hogy a Fidesz pusztán kampánycélokra hívatta össze az Országgyűlést.
Vágólapra másolva!

Húsz perc után véget ért az Országgyűlés rendkívüli ülése, amelyet a Fidesz kezdeményezésére hívtak össze. A párt az otthonteremtés áfájának csökkentéséről, a 14. havi nyugdíjról és a Nomentana-ügyben felállítandó vizsgálóbizottságról akart tárgyalni. Miután a szocialista képviselők nem mentek be a parlamentbe és az SZDSZ nem vett részt a napirendi szavazásban, a Fidesz és az MDF képviselői nem voltak elegen a határozatképességhez. Így a napirend előtti felszólalásokat követően az elnöklő Szili Katalin berekesztette az ülést.

Az ülés pontban 13 órakor kezdődött, így sokan csak akkor érkeztek, amikor Herényi Károly már napirend előtti felszólalását mondta. Az MDF frakcióvezetője a Fideszt azért bírálta, mert kampányidőszakban hívja össze a parlamentet, az MSZP-t pedig azért, mert képviselői nem jöttek el. Herényi Károly a képviselőnők helyére tett nőnapi virágok miatt temetőhöz hasonlította a félig üres üléstermet. A narancssárga mini gerberákkal egyébként a Fidelitas lepte meg az Országgyűlés hölgy tagjait. A kormányt tíz államtitkár képviselte, de egyikük sem kívánt reagálni az elhangzottakra.

Ezután Kuncze Gábor kért szót, megköszönve a Fidesznek a lehetőséget, hogy nőnap alkalmából felköszöntheti a magyar lányokat és asszonyokat. "Amúgy egyre rosszabb véleménnyel vagyok önökről" - közölte az SZDSZ frakcióvezetője. Szerinte ugyanis a Fidesz a számtalan írott szabály után most egy íratlant is felrúgott: kampányidőszakban nem kényszerítik ki a parlament rendkívüli ülését "demagóg kampányszlogenek" megtárgyalására. Orbán Viktor három és fél évig nem tartotta fontosnak, hogy bejárjon a parlamentbe, de aztán a kampány előtt felfedezte, hogy ebből is lehet politikai előnyt kicsiholni - jegyezte meg Kuncze Gábor. Hozzátette: ha valóban fontos és halaszthatatlan témában kezdeményeztek volna ülést, akkor arról szívesen tárgyaltak volna. Példaként a szerverfeltörést és az MDF képviselőjelöltjeinek megzsarolását említette.

"Vannak olyan ügyek, amelyek nem tűrnek halasztást" - válaszolt Kuncze Gábornak Orbán Viktor. A Fidesz elnöke amellett érvelt, hogy az EU által teremtett lehetőséget kihasználva csökkentsék a magánlakások felújítása és építése, valamint a szociális lakásépítés és felújítás áfáját. Az uniós csatlakozásból még hiányzik az igazi siker, és ez közvetlen előnyt jelenthetne az embereknek - hangoztatta Orbán Viktor.

"Nyitott kapun kopogtat" - reagált a Pénzügyminisztérium államtitkára. Molnár Albert közölte: folyik a magánlakások felújításáról szóló kérelem kidolgozása; a kormánynak március 31-ig kell benyújtania javaslatát az Uniónak.

A napirendről az egyetlen jelen lévő szocialista képviselő, Göndör István frakcióvezető-helyettes javaslatára géppel szavaztak. Másodszori kísérletre is kevésnek bizonyult azonban a 169 szavazásban részt vevő képviselő, hiszen legalább 193-nak kellett volna szavaznia. A Fideszből 14, az MDF-ből 4 képviselő hiányzott, az SZDSZ többsége nem nyomott gombot, de Fodor Gábor nemmel szavazott, Béki Gabriella és Mécs Imre pedig tartózkodott. Ha valamennyi jelen lévő SZDSZ-es képviselő igennel szavaz, az sem lett volna elegendő a határozatképességhez.

A folyosón Áder János újságíróknak azt mondta: sajnálja, hogy a szocialisták nemet mondtak az új lakást építők kérésére, pedig a Fidesz javaslata több százezer vagy akár több millió forint megtakarítást jelentett volna az embereknek. A Fidesz frakcióvezetője szerint nyilvánvaló, hogy az MSZP nem akarja támogatni az áfacsökkentést, ezért kíváncsian várja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök magyarázatát. Kérdésre válaszolva Áder János azt mondta: a Nomentana és a 14. havi nyugdíj ügyében nincs határidő, ezért beszélt Orbán Viktor csak az áfáról.

Addig nem lehet törvényeket elfogadni, amíg a kormány nem egyezett meg az Unióval - mondta rögtönzött sajtótájékoztatóján Göndör István. Az MSZP frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta: a kormány a témában egyeztet az EU-val, s csak a megállapodást követően lehet az áfacsökkentésről törvényt hozni, s egyébként is év közben nem lehet adót csökkenteni. Göndör István szerint az Unió által felkínált lehetőségek közül a kormány a lakásfelújítás és a szolgáltatóipar kedvezményes áfáját választja a március 31-i határidőig.

Nagy Szilvia