Kósa kávézni hívta Gyurcsányt

Vágólapra másolva!
Az MSZP állítása szerint Kósa Lajos Debrecen fideszes polgármestere ki akarja tiltani Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a városból. A szocialisták információi szerint ugyanis a debreceni polgármester utasítására mondta vissza a miniszterelnök helyi kampányrendezvényére lefoglalt termet a rendezvényszervező cég. Kósa Lajos cáfolta az MSZP-s vádat, sőt felajánlotta, hogy ha a miniszterelnök a városban jár, akkor meghívja kávézni.
Vágólapra másolva!

Az MSZP március 26-ára tervezte, hogy kampányrendezvényt tart a debreceni Főnix csarnokban, amelyet februárban a Páneurópai Ifjúsági Fórum Egyesület foglalt le. A párt Hajdú-Bihar megyei elnöke, Oláh Lajos elmondása szerint a foglalás után, március 3-án az MSZP területfoglalási engedélyt kért családi nap megrendezésére a csarnok környékére.

Ekkor a Főnix rendezvényszervező Kht. elállt el a szerződéstől, arra hivatkozva, hogy abban az időpontban a csarnokra az önkormányzatnak van szüksége. A megyei elnök állítja ugyanakkor, hogy a polgármesteri hivatalból származó információik szerint Kósa Lajos személyes utasítására a hivatal szerződésbontásra kötelezte a rendezvényszervező céget.

Kósa Lajos az [origo] -hoz eljuttatott közleményében cáfolta, hogy az MSZP-s rendezvény megakadályozása érdekében utasította volna a rendezvényszervező céget a csarnok lefoglalásának visszamondására. A polgármester közleménye szerint ezt már csak azért sem tehette, mert a szocialista párt "illegalitásban" foglalta le arra az időpontra a Főnix Csarnokot: Huszti Csaba a Pán Európai Ifjúsági Fórum Egyesület elnökének neve alatt bérelték ki, és a rendezvény jellegéről semmilyen további felvilágosítást nem adtak - a rendezvényszervező cég többszöri kérése ellenére.

A csarnokban az év elején nagy sikerrel megrendezett játékfesztivált szerették volna megismételni, azoknak a szegényebb családoknak a kedvéért, akik "a relatív magas jegyárak miatt" januárban nem tudtak a rendezvényre elmenni. A tervezett esemény időpontja részben ütközött a Pán Európai Ifjúsági Fórum helyfoglalásával, de mivel a csarnok Debrecen tulajdona, így a város elsőbbséget élvez - indokolta Kósa közleményében a foglalási szerződés visszamondását. Miután szerda délután egyeztetett Gyurcsány Ferenc titkárával a miniszterelnök tervezett debreceni programjáról, és visszaigazolták, hogy a március 26-i program egy MSZP-s rendezvény, a város "természetesen más időpontban fogja megtartani a játékfesztivált" - szól a polgármester közleménye.

A Magyar Köztársaság mindenkori miniszterelnöke Debrecen városában szívesen látott vendég - tette hozzá a polgármester, aki a közlemény utóiratában meginvitálta a városházán egy teára vagy kávéra Gyurcsány, ha az Debrecenben jár.

A szerdai MSZP-s sajtótájékoztatón részt vett Újhelyi István, a párt alelnöke is, aki úgy fogalmazott, "Debrecen fideszes vezetése megijedt Gyurcsány Ferenctől, attól, hogy nem csak Orbán Viktor fórumára telne meg a 10 ezres nagycsarnok". Sem Gyurcsány Ferenc, sem az MSZP nem fél, és választási nagygyűlésüket meg fogják tartani Debrecenben - tette hozzá a politikus, aki szerint megdöbbentő, hogy Debrecen polgármestere ismét beavatkozott a kampányba.

[origo]/MTI