Áder és Kóka számháborúzott

Vágólapra másolva!
Folyamatosan elbeszélt egymás mellett és kilátástalan számháborút vívott Kóka János és Áder János szerda esti vitájában. A Fidesz frakcióvezetője az MSZP négy évvel ezelőtti ígéreteit kérte számon az egyébként másfél éve politikussá lett, SZDSZ-es gazdasági miniszteren. Áder János támadásait a gazdasági miniszter rendre a liberálisok programjának vázolásával próbálta visszaverni, és folyamatos csúsztatással vádolta az ellenzéki politikust. Egy dologban értettek egyet: Kóka János azt mondta, ma rosszabbul élünk, mint négy év múlva. Áder János szerint ez igaz, de csak akkor, ha Orbán Viktor alakít kormányt.
Vágólapra másolva!

Komoly konkurenciánk akadt, Bayern-Milan meccs van ma - viccelődött kezdetnek Áder János az MTV Az este című műsorában rendezett vitán, majd azt a mondatot idézte, amelyet az elmúlt négy év, szinte minden parlamenti felszólalásában elmondott: "garantáljuk, hogy nem lesz gázáremelés - ezt ígérték önök". Az SZDSZ-es Kóka János reagálás helyett arra próbálta rávenni, hogy kérjen bocsánatot, amiért a Fidesz szerveréről betörtek az MSZP jelszóval védett választási anyagai közé, de Baló György műsorvezető jelezte, hogy nem ez a témája a vitának.

Erre a két fél számháborúba kezdett: Áder János 30 százalékos lakossági, 136 százalékos vállalkozói áremelésről beszélt, Kóka János pedig gyorsan növekvő világpiaci árakról, a rászorulókat segítő kompenzációval együtt, 27 százalékos gázáremelkedésről, valamint 40-50 százalékkal magasabb bérekről és nyugdíjakról, melyekből könnyebb a magasabb számlát kifizetni. Az ellenzéki képviselő állításával szemben, ő olyan statisztikákat idézett, amelyek szerint a környező országok közül nálunk a legalacsonyabbak a gázárak.

Némi kitérőt tettek a többi rezsiköltség irányába; a Fidesz frakcióvezetője az áram és a távfűtés árának emelkedését hangsúlyozta, a gazdasági miniszter a rászorulók támogatásának növelését, a panellakások felújítására adott pénzeket. Ezután jöttek a gyógyszerárak. Mindig lehet olyan adatokat találni, amelyekből bebizonyítható, hogy Magyarországon minden rossz; egy szívgyógyszernek valóban több mint 100 százalékkal emelkedett az ára, de az összes többi olcsóbb - jelentette ki Kóka János. Akkor is ingyen gyógyszert ígértek - emlékeztette Áder János.

Értelmetlenek az olyan ígéretek, hogy általában ingyenessé teszünk valamit, mert önnek vagy nekem nincs erre szükségünk, de a rászorulóknak, a szegényeknek sokkal több kedvezmény és támogatás kell - válaszolta a miniszter. Megjegyezte: a Fidesz-kormány idején 100 százalékkal emelkedtek a gyógyszerárak, most 25 százalékkal.

Miután mindenki elsorolta a maga számait, következett a családtámogatás, a gyermekek után járó adókedvezmény megszüntetése az egy- és kétgyermekes családoknál. Kóka János szerint most 14 ezer forint állami támogatás jut minden gyermekre, míg négy éve csak 10 ezer jutott, s most a rászorulók sokkal több támogatást kapnak. Ezen a ponton a miniszter egy, "a tényeket tartalmazó" CD-vel kedveskedett a szerinte "mindig csúsztató" Áder Jánosnak. Ő viszont konkrét példákkal illusztrálta, hogy kik kapnak kevesebb pénzt azért, mert ez a kormány megszüntette a családi adókedvezményt, a rendszeres gyermekvédelmi támogatást és a 13. havi családi pótlékot.

Ne az 1-2 százalékról beszéljünk, hanem arról, hogy az emberek 97 százalékának milyen lehetőségeik vannak, hogyan tudunk összefogni a jövőbe vetett hitüket erősítve - javasolta Kóka János. Az igazi célunk, hogy jobb országot csináljunk, munkahelyeket teremtsünk - váltott témát a miniszter. Áder János "400 ezer új munkahelyre" vonatkozó közbevetésére közölte: megvalósult, de mintegy 340 ezer munkahely meg is szűnt, így összességében ma 50 ezerrel több embernek van munkája, mint négy éve.

Az Orbán-kormány idején 100 ezerrel csökkent, most ugyanennyivel nőtt a munkanélküliek száma - állította továbbra is Áder János. Ma 140 ezerrel többen keresnek munkát, vagyis ennyi embert sikerült rávenni arra, hogy a teljes inaktivitásból kilépve elkezdjen állást keresni - replikázott Kóka János. Az Orbán-kormány alatt 9-ről 5,7 százalékra csökkent a munkanélküliség, most 7,5 százalékos - idézett újabb számokat a Fidesz frakcióvezetője. Most nyolcszor annyit költünk a munkahelyeket megteremtő vállalkozások támogatására, mint négy éve - vágott vissza az SZDSZ politikusa.

Végezetül áttértek az otthonteremtésre, amelyet Áder János állítása szerint ez a kormány "szétvert": az egyik fél a felépült lakások, a másik a megkötött hitelszerződések számát idézte, s miután a Fidesz számai voltak a jobbak, Kóka János azt mondta: nem a luxuslakásokat kell támogatni, hanem a rászorulókat, és ez a kormány ezt teszi.

Végezetül a miniszter megismételte: az SZDSZ a rászorulóknak akar többet adni, de akinek nincs rá szüksége, az nem kap támogatást. Ma rosszabbul élünk, mint négy év múlva - zárta szavait Kóka János. Egyetértek, ha Orbán Viktor alakít kormányt - csapta le a labdát a Fidesz frakcióvezetője. Áder János az utolsó egy percben pártja három célját említette meg: a munkahelyek számának növelését, a gyermeknevelés költségeinek elismerését és a lakáshitelek kamatának elviselhető mértékűvé tételét. Miután Áder János megnyitotta, lényegében levezette, majd le is zárta a vitát, Baló Györgynek nem maradt más dolga, mint hogy jó éjszakát kívánjon.

Nagy Szilvia