Már több mint ezer képviselőjelölt van

Vágólapra másolva!
Tizenhét párt ezernél is több egyéniben és listán induló jelöltjét vette eddig nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság. A legtöbb jelöltből a salgótarjániak és a pásztóiak választhatnak: 8-8 politikus verseng a parlamentbe jutásért. Az ajánlószelvényeket március 17-ig lehet még gyűjteni.
Vágólapra másolva!

Már ezernél is több egyéni és listás képviselőjelöltet vett nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság. A legjobban az MSZP áll: kedden délutánig hivatalosan 162 egyéni és 222 listás jelöltet állított, a Fidesz 145 egyénit, listást még nem, az SZDSZ 130-at, illetve 134-et, az MDF esetében pedig 76 egyéni képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba.

Bár összesen 50 párt jelentette be, hogy jelöltet kíván indítani a választásokon, közülük eddig mindössze 17-nek sikerült, valamint 4 független gyűjtött össze elegendő ajánlószelvényt. A parlamenten kívüli pártok közül most a MIÉP-Jobbik Szövetség áll az élen 21 képviselőjelölttel, az MCF Roma Összefogás Pártnak 14, a Magyar Kommunista Pártnak 13 jelöltje kapta meg a szükséges mennyiségű ajánlószelvényt. A Centrum 9, a Kereszténydemokrata Párt - Keresztényszociális Centrum 7 jelöltet tud felmutatni. Egy jelölttel büszkélkedhet a Magyar Nyugdíjasok Pártja (aspiránsuk egyébként még nincs 60 éves), a Magyarok Egymásért Szövetsége és a Magyarországi Munkáspárt 2006.

A legtöbb párt nevében egyébként szerepel a "zöld", de az öt környezetvédő pártból mostanáig csak egynek sikerült 2 jelöltet állítania. A négy, romákat tömörítő politikai szervezetből is csak egy, a már említett MFC tudott elegendő ajánlószelvényt gyűjteni, így 14 jelöltjük már biztosan indulhat. Mindeddig nem jártak szerencsével a fogyatékosok, a humanisták, a létminimum alatt élők, a szegények és a kisebbségek érdekeit védő pártok. Rajtuk kívül olyan pártok maradhatnak képviselő nélkül, mint a CDU (a Németországban jól csengő név a Civil Demokrata Uniót takarja), a Dolgozók Magyarországi Pártja, az Egység a Jövőért Integrációs Párt, a Földlakók Élet, Igazság, Béke, Szabadság Pártja, a Pajzs Szövetség, a Petőfi Nemzeti Néppárt, a Panellakók Polgári Párt, a Magyar Királyság Párt és a Magyar LÉT Párt.

Az egyéni és listás képviselőjelöltek 90 százaléka férfi; mostanáig mindössze 131 nőt vettek nyilvántartásba. Közülük a legtöbb - 65 - az MSZP színeiben indul, az SZDSZ 39, a Fidesz 9, az MDF 4 női jelöltet állított keddig csatasorba. Arányaiban az említett Magyarországi Munkáspárt 2006 vezet: a jelöltek 100 százaléka nő - ugyanis az egyedüli, aki összegyűjtötte a szükséges mennyiségű ajánlószelvényt, egy hölgy.

A legfiatalabb és a legidősebb képviselőjelöltet önéletrajzok hiányában nem találtuk meg, de az bizonyos, hogy két párt is indít 80 év feletti jelöltet, igaz, csak listán: az MSZP és az SZDSZ. A választási honlap összesítéséből az derül ki, hogy a parlamentbe jutásért küzdők túlnyomó többsége 30 és 50 év közötti.

Március 17-ig lehet leadni az ajánlószelvényeket, tehát bizonyos, hogy Móron is több képviselőjelölt lesz, mert most még csak egy szocialista politikust vettek nyilvántartásba. A legnagyobb választék Salgótarjánban és Pásztón lesz: 8-8 jelölt küzd meg a parlamentbe jutásért. A szintén Nógrád megyei Balassagyarmaton, valamint Hódmezővásárhelyen és Monoron eddig 7-7 képviselőjelölt kapta meg a szükséges mennyiségű ajánlószelvényt. A körzetek többségében három-négy jelölt van most, de 14 városban is 6 politikus száll ringbe.

Nagy Szilvia