Hiába várta Szijjártó a minisztereket

Vágólapra másolva!
Hatból csak két meghívót tudott átadni személyesen a kormány tagjainak Szijjártó Péter, a keddi kormányülés előtt, hiába ácsorgott a miniszterelnök szobája előtt közel egy órán keresztül. A Fidesz szóvivője pártja nevében nyilvános vitára szeretne meghívni hat kormánytagot. Az MSZP később közölte: 10 politikusa kész vitatkozni, de más témakörökben, mint amit a Fidesz felvetett.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője közel egy órán keresztül ácsorgott a Parlamentben a miniszterelnöki dolgozószoba bejárata ajtajánál, hogy a kormányülés előtt átadja pártja nyilvános vitára szóló meghívóját öt miniszternek és egy államtitkárnak. A kitartó várakozás ellenére személyesen, a miniszterek közül csak Kolber István területfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszternek sikerült átadnia a Fidesz meghívóját. Emellett még egy levelet tudott átadni, a Lamperth Mónika belügyminisztert, a keddi kormányülésen helyettesítő Juhász Gábor államtitkárnak, aki megígérte, hogy továbbítja a borítékot a címzetthez. Az államtitkár miközben átvette a meghívót, egy, az MSZP programjáról szóló füzetet adott Szijjártónak.

Emellett Horn Gábor SZDSZ-es államtitkárral sikerült még összefutnia a szóvivőnek. Horn megragadta az alkalmat és három SZDSZ-es politikus, Magyar Bálint, Molnár Lajos és Kovács Kálmán nevében vitára hívott három fideszes politikust, Deutsch-Für Tamást, Pokorni Zoltánt és Mikola Istvánt. Emellett átadta a szabad demokraták választási programját is Szijjártónak, utalva arra, hogy a Fidesz továbbra sem hozta nyilvánosságra saját programját.

Szijjártó végül a hosszas, közel egy órás várakozás ellenére kénytelen volt a maradék négy borítékot a miniszterelnöki titkárságon hagyni.

Az ugyan még kérdéses, hogy a vitasorozatból mi valósul meg, az viszont már biztos, hogy Kóka János gazdasági miniszter Áder Jánossal vitatkozik az energiaárakról és a megélhetésről, március 8-án este, élő tévéműsorban. A Fidesz azonban emellett további vitákat is szervezne, azt javasolták, - konkrét időpont megjelölése nélkül -, hogy a munkanélküliség ügyében Csizmár Gáborral Varga Mihály, a kórház-privatizáció és a gyógyszerárak témájában Rácz Jenővel Mikola István, az otthonteremtésről Kolber Istvánnal Matolcsy György, a családtámogatásról és a nyugdíjasok ügyéről Göncz Kingával Pokorni Zoltán, a városok jövőjéről és az önkormányzatiság kérdéseiről Lamperth Mónikával Kósa Lajos, míg a magyar falvak és kistelepülések helyzetéről Nagy Sándorral Hargitai János vitázzon. Az ezekről szóló meghívókat akarta átadni kedden Szijjártó Péter.

Szijjártó akcióját követően Gál J. Zoltán államtitkár, az MSZP kampányának kommunikációs vezetője azt mondta, hogy az MSZP vezetői 10 fontos témakörben készen állnak a vitákra bármelyik demokratikus párt képviselőivel. Az MSZP ugyanakkor nagy részt másokat és más témakörökben állítana ki vitatkozni, mint akiket a Fidesz megszólított.

A bérek, nyugdíjak, árak és infláció kérdéskörben Kiss Péter elnökségi tag; adó- és költségvetési ügyekben Veres János elnökségi tag; gazdaságfejlesztés, vállalkozások, foglalkoztatás kérdésében Szekeres Imre elnökhelyettes; a regionális fejlesztés és az autópályaépítés ügyében Kolber István megyei elnök; a családtámogatásról és a lakástámogatásról Lendvai Ildikó frakcióvezető; agrár- és vidékfejlesztés kérdésében Gráf József; az oktatás kérdésében Hiller István pártelnök; a közbiztonságról és az önkormányzatokról Lamperth Mónika elnökségi tag; az egészségügyiről Vojnik Mária; a kül- és biztonságpolitikai kérdésekről pedig Juhász Ferenc alelnök várja vitapartnerét - közölte Gál J. Zoltán.

Komáromi Gergely