Csak a szocialisták hagyják ki a rendkívüli ülést

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc sem vesz részt a parlament szerdai rendkívüli ülésén, amely várhatóan határozatképtelenség miatt a napirend előtti felszólalások után véget is ér. A szocialista képviselők nem mennek be az Országgyűlésbe, a többi frakció azonban igen. Az SZDSZ elmegy, de még nem döntötte el, hogy megszavazza-e a napirendet.
Vágólapra másolva!

Lényegében elmarad a Fidesz kezdeményezésére, szerdára összehívott rendkívüli parlamenti ülés, mert a szocialista képviselők inkább kampányolnak. A hivatalos indoklás szerint az MSZP-s képviselők "nem kívánnak a Fidesz kampánygyűlésein részt venni". Miután a napirendet valószínűleg nem tudja elfogadni a határozatképtelen Országgyűlés, a napirend előtti felszólalásokat követően várhatóan véget is ér majd a munka.

Szerdán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is vidéken kampányol, és nem megy be a parlamentbe, így napirend előtti felszólalást sem tart. Az SZDSZ részt vesz a parlament rendkívüli ülésén szerdán, de arról még nincs döntés, megszavazza-e a napirendet - mondta Horn Gábor ügyvivő. A liberális párt szerda délelőtti ülésén határoz arról, hogy miként viszonyulnak a Fidesz által kezdeményezett napirendhez. Megjegyezte: rossz néven veszik, hogy a nagyobbik ellenzéki párt kampányeszközként használja az Országgyűlést.

A Fidesz által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülés napirendjén - az előzetes javaslat szerint - a párt Otthonteremtés Plusz programja megvalósításához szükséges törvénymódosító javaslat, a 14. havi nyugdíjra vonatkozó előterjesztés és "A be nem jegyzett Nomentana Kft. megalakításával és működésével kapcsolatban felmerült kérdések" tisztázására létrehozandó vizsgálóbizottságról szóló határozati javaslat szerepel.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta: az MDF-frakció tagjai részt vesznek a rendkívüli parlamenti ülésen, bár annak időzítésével nem értenek egyet. Korábban azt is közölte, hogy ők "természetesen" megszavazzák a napirendet.

Az Alkotmány és a házszabály értelmében a parlament ülését össze kell hívni, ha azt a képviselők egyötöde írásban kezdeményezi. Az Orbán-kormány idején is bevett gyakorlatnak számított, hogy az ellenzéki kezdeményezésű vitanapoknál vagy leszavazta a napirendet a Fidesz, vagy el se mentek az ülésre a kormánypárti képviselők.