Kihűlt ételre, diktatúrára panaszkodik Tasnádi

Vágólapra másolva!
Szigorú börtönparancsnokára és sivár életkörülményeire panaszkodott bírósági tárgyalásán Tasnádi Péter, aki korábban beperelte büntetés-végrehajtási intézetét, mivel nem kapta meg a vallása szerint neki járó ételt. A hétfői tárgyaláson étkezési problémái mellett hosszan sorolta, miként nehezítik napjait a börtönben: korán keltik, koszos helyen tartják, hideg vízzel itatják, még a fogába sem tudják rendesen berakni a tömést. A teremben lévők mosolyogtak, a bíró ásítozott, Tasnádi pedig "diktátornak" nevezte börtönparancsnokát.
Vágólapra másolva!

"Fogalmam sincs, miért csinálják ezt velem" - mondta Tasnádi Péter az [origo] kérdésére a hétfői tárgyalás után. A pert ezúttal a tizenegy különböző ügy miatt vádolt, évek óta előzetes letartóztatásban lévő Tasnádi indította büntetés-végrehajtási intézete ellen, mivel állítása szerint nem kapja meg a vallásának megfelelő kóser ételeket a börtönben.

Tasnádi: Majdnem elhánytam magam

Volt rá példa - mondta Tasnádi -, hogy kora reggel kért zsemléjét csak délután öt után kapta meg. "Én egy gyomorbeteg ember vagyok" - tette hozzá. Közölte, hogy már évek óta rendszeresen küldi neki a főrabbi a kóser ételt, amit az utóbbi időben többször nem kaphatott meg. Volt, hogy arra hivatkoztak, megromlott a füstölt párizsi, holott szerinte ez nem igaz, míg máskor állítólag arra hivatkozva nem juthatott hozzá az ételhez, hogy sérült a csomagolása. A külön konyháról táplált Tasnádi azt is sérelmezte, hogy rendszeresen kihűl az étele.

Az elítélt, valamint védője emellett hosszan sorolták a tárgyaláson a fogva tartás körülményeivel, valamint az elítélt iratbetekintésének állítólagos akadályoztatásával kapcsolatos egyéb sérelmeket. Tuza Péter ügyvéd szerint védence a folyamatos tárgyalásokra szállítások alkalmával zaklatásoknak van kitéve. Egyrészt rosszindulatú megjegyzések kísérik, másrészt "ismerkednek vele, ezért őt a szállítások alkalmával el kell szeparálni a konfliktusok lehetőségétől" - mondta Tuza.

Tasnádinak a szállítással kapcsolatban más körülmények sem tetszenek. Mint sorolta, hajnali 4-kor ébresztik, aztán egy "iszonyatosan koszos, mocskos" helyiségben várakoztatják. "Majdnem elhányom magam, bokáig ér a kosz" - mondta. Aztán újabb várakoztatások, és az egy-két órás tárgyalásból egész napos program lesz, amit szerinte úgy kellene megoldani, hogy a Markó utcai bírósághoz közelebb költöztetik: "ez lenne a kulturált, európai ügyintézés".

Fogorvos: Kikaparja a tömést a fogából

Panaszkodott arra is, hogy állítása szerint nem megfelelően kezelik egészségügyi problémáit. Elmondása szerint tavaly május óta nem tudják rendesen betömni a fogát, a tömés rendszeresen kiesik belőle. Ezen a ponton többen elmosolyodtak a tárgyalóteremben. Hozzátette: ha kezelésre akar menni, akár még tíz nap is eltelik, mire beülhet a fogorvosi székbe, és így baktériumok is károsíthatják a fogágyát. Az előzetesben lévőt kezelő orvos szerint azonban Tasnádi szándékosan kikaparja fogából a tömést, ezért tér vissza ez a probléma rendszeresen.

"Vesebeteg is vagyok" - folytatta Tasnádi, aki szerint nem ihat naponta háromszor meleg italt, pedig erre szüksége van. "Azt sem engedik meg, hogy megmelegítsem naponta háromszor a pohár vizet, bezzeg aki cigizni akar, annak ezt megengedik. Az egészség megőrzése nem lehetséges, az egészség károsítása viszont igen" - sérelmezte.

Újabban azt sem engedik meg neki, hogy edzőterembe járjon, szerinte ezt azzal indokolták, hogy magas a vérnyomása. Állítása szerint sem neki nem mérték meg a vérnyomását, sem azoknak, akik vele ellentétben súlyzózhatnak. Tasnádi kijelentette a bíróságon, hogy azóta már van saját vérnyomásmérője, rendszeresen le is jegyzi az adatokat, és állítja: nem magasabb a vérnyomása, mint korábban.

Bíró: Ez nem az én hatásköröm

Pataki Árpád bíró két esetben közölte, hogy mind a felperes, mind az alperes részéről konkrétumok kellenek, majd volt, hogy hozzátette: a bíróság csak konkrétan a per tárgyát tudja értékelni. Mint mondta, az elhangzott sérelmek közül több nem tartozik az ő hatáskörébe.

Maga Tasnádi Péter is többször hangsúlyozta, hogy az általa elmondottak jelentős részét a büntetés-végrehajtási intézet házirendje szabályozza, vagy éppen az intézet parancsnokának döntési hatáskörébe tartozik. Leginkább utóbbi döntéseit sérelmezte: a börtönparancsnokot "jól működő diktárornak", a vele szembeni bánásmódot "terrornak" nevezte. A bíró eközben többször ásított. Pataki Árpád kétórányi tárgyalás után szakorvosi bizonyítást rendelt el, az eddigi orvosi papírok átvizsgálását, valamint Tasnádi megvizsgálását, majd elnapolta a tárgyalást.

Lencsés Csaba