Új arcokat tesz befutó listás helyre az SZDSZ

Vágólapra másolva!
A korábbi évek gyakorlatával ellentétben most nem kapják meg az SZDSZ ügyvivői az országos lista első 12 helyét. Kuncze Gábor pártelnök szerint új arcok kellenek a befutónak számító listás helyekre, több nőt és több fiatalt akarnak a parlamentbe juttatni a liberálisok. Ahhoz persze, hogy a listáról bárki is bejusson, az SZDSZ-nek el kell érnie az ötszázalékos parlamenti küszöböt.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli ülésen döntött arról hétfőn az SZDSZ ügyvivői testülete (ÜT), hogy milyen szempontokat vegyen figyelembe a párt országos tanácsa (OT) az országos lista állításakor. A névsort szombaton fogadja el az OT.

Kuncze Gábor az ÜT ülése után elmondta: szakítanak azzal a gyakorlattal, amely szerint a lista első 12 helyét az ügyvivői testület tagjai kapják, mert új arcokat akarnak a befutó helyeken. Egyrészt több nőt és több fiatalt, de törekszenek arra is, hogy a különböző szakterületek képviselői is bent legyenek a parlamentben, valamint hogy az ország minél több régiójának legyen képviselete - mondta a pártelnök.

Az országos tanács a lista első 40 helyéről dönt, a többiről pedig az ügyvivői testület. Miután az SZDSZ a 8 százalékos eredményt tűzte ki célul, az országos lista első 30 helyét tekintik befutónak - közölte Kuncze Gábor. A lista második felében több szimbolikus név is szerepel majd, olyanoké, akik nem akarnak politikusok lenni, de vállalják liberalizmusukat - tette hozzá a pártelnök.

A közvélemény-kutató cégek legfeljebb 5 százalékos országos eredményt jósolnak a szabad demokratáknak. Hasonló eredménnyel 2002-ben az SZDSZ kereken 20 fős frakciót tudott alakítani; az országos listáról 13-an jutottak a parlamentbe.

Kuncze Gábor beszámolt arról is, hogy a 176 egyéni választókerületből 154-ben már összegyűjtötték a képviselőjelöltek az induláshoz szükséges ajánlószelvényt, s a március 17-i határidőre szinte mindenhol összegyűjtik a kellő számú cédulát. Néhány helyen azonban lesznek problémák, például Siófokon, ahol a pedofilügybe keveredett képviselőjelölt visszalépett, Karcagon pedig a múlt héten elhunyt az SZDSZ jelöltje, Balogh Sándor. Neki egyébként már megvolt a 750 cédula, de az új jelöltnek, Korpás Jánosnak elölről kell kezdenie a gyűjtést.

Nagy Szilvia