A szocialisták vezetik a jelöltállítási "versenyt"

Vágólapra másolva!
A vártnál lassabban halad a jelöltállítás az áprilisi országgyűlési választásra, eddig 585 jelöltet és 17 területi listát vettek nyilvántartásba. A legtöbb jelöltet eddig a szocialistáktól vettek nyilvántartásba, a második-harmadik helyen szinte azonos eredménnyel áll a Fidesz és az SZDSZ.
Vágólapra másolva!

2002-ben ebben az időben már 800 körüli volt a nyilvántartásba vett jelöltek száma - mondta Rytkó Emília az Országos Választási Bizottság (OVB)ülésén.

Az OVI hivatalos honlapján található összesítés szerint vasárnap estig az MSZP 150 egyéni jelöltjét és hét területi listáját vették nyilvántartásba. A szocialistákat követi a Fidesz-KDNP 119 egyéni jelölttel, illetve az SZDSZ 115 egyéni jelölttel és nyolc területi listával. Az MDF mostanáig 60 egyéni jelöltet tudott nyilvántartásba vetetni.

A jelöltek indulásához szükséges legkevesebb 750 ajánlószelvényt március 17-ig kell összegyűjteni és leadni.

Az OVI vezetője elmondta azt is, hogy eddig több mint háromezren kérték a külképviseleti névjegyzékbe vételüket az országgyűlési választásra.

A külképviseleti szavazás iránt nagy az érdeklődés, a legtöbben, mintegy négyszázan Londonban kívánják leadni szavazatukat. Ez azt jelenti, hogy a brit fővárosban szavazók számára már legalább 1.600 szavazólapot kell kinyomtatni, mivel egy választó kétféle szavazólapot kap majd, és a választási jogszabályok értelmében kétszer annyi lapnak kell rendelkezésre állnia, mint ahányan voksolnak.