Sztrájkba kezdtek a Magyar Rádióban

Vágólapra másolva!
Kétórás munkabeszüntetést hirdettek meg csütörtökön déltől a Magyar Rádióban, amelynek életében a szervezők szerint ez lesz az "első nagy" sztrájk. Azért közben is szól majd a rádió, ugyanis a minimális szolgáltatásról sikerült megegyezni a sztrájkbizottságnak és az intézmény alelnökeinek.
Vágólapra másolva!

Kisfalvi Mária, a sztrájkbizottság szóvivője az [origo] kérdésére elmondta: nagyon remélik, hogy az 1350 dolgozó közül sokan demonstrálnak és beszüntetik a munkát. Ezt két formában is megtehetik: a helyükön maradnak, de nem dolgoznak, vagy pedig együtt gyülekeznek a rádió Márványtermében, jelezve egyetértésüket a követelésekkel.

A rádió életében már volt egy sztrájk 1994-ben, de ez lesz az "első nagy", mert most először fordul elő, hogy mind az öt szakszervezet a munkabeszüntetés mellé állt - mondta Kisfalvi Mária. A demonstráció oka, a rádió vezetősége által tervezett létszámleépítés, a vidéki stúdiók bezárása és a rádióújság kiadói jogának értékesítése.

A sztrájkbizottság szóvivője elmondta: ahhoz, hogy a rádió "nullszaldós" legyen, 4-5 százalékos leépítésre lenne szükség, ahhoz pedig, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács és a kormány közötti megállapodásban rögzített béremelést ki tudják a rádiósoknak fizetni, az embereknek több mint 10 százalékát kellene elbocsátani.

A sztrájkbizottság szóvivője szerint, ha reményeiknek megfelelően, sokan részt vállalnak a demonstrációban, akkor a hallgatók körében érezhető lesz a megmozdulásuk. Ha déltől minden dolgozó beszüntetné a munkát, akkor összevonják a három adó műsorát, és zenei anyagok, rövid hírek, hivatalos közlemények, valamint közérdekű információk hangzanak majd el. Közben rövid időközönként közlik a rádióhallgatókkal, hogy sztrájk miatt van a műsorváltozás és ezért megértésüket és türelmüket kérik.

Gergely Zsófia