Szerdán még egyszer összeül a parlament

Vágólapra másolva!
Április 8-án ül össze az Országgyűlés rendkívüli ülése, hogy a Fidesz kezdeményezésére tárgyaljon az otthonteremtésről, a 14. havi nyugdíjról és a Nomentana-ügyben felállítandó vizságlóbizottságról.
Vágólapra másolva!

A Fidesz kezdeményezésére, jövő szerda 13 órára összehívta a parlament rendkívüli ülését az Országgyűlés elnöke. Szili Katalin a házbizottság csütörtöki ülése után elmondta: a napirenden, az előzetes javaslat szerint a Fidesz Otthonteremtés Plusz Programja megvalósításához szükséges törvénymódosító indítványa, a 14. havi nyugdíjra vonatkozó előterjesztése és a miniszterelnök volt cége, a Nomentana ügyének tisztázására felállítani kezdeményezett, vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló határozati javaslata szerepel.

A rendkívüli ülés összehívását és a jövő szerdai időpontot minden frakció támogatta - közölte Szili Katalin szocialista házelnök. Mint mondta, bár a Fidesz eredetileg jövő hétfőt indítványozta az ülésre, azért döntöttek a szerda mellett, hogy a kijelölt bizottságok meg tudják tárgyalni az előterjesztéseket. A házszabálytól való eltérést a kormánypártok nem támogatták, így határozathozatalra a rendkívüli ülésen nem nyílik mód, csak az általános viták megkezdésére. A szerdai ülésen a napirend előtti felszólalások, majd a napirend elfogadása után az interpellációk, az azonnali kérdések és válaszok órája, valamint a kérdések következnek a "rendes" napirendi pontok előtt.

Szili Katalin szerint a rendszerváltás óta nem volt precedens arra, hogy bárki kampányidőszakban rendkívüli ülést kezdeményezett volna. Megjegyezte, hogy egy egész ciklus áll rendelkezésre a frakciók elképzeléseinek megvitatására. A Házszabály és az Alkotmány alapján azonban össze kell hívni a rendkívüli ülést.

Répássy Róbert fideszes képviselő sikerként értékelte a rendkívüli ülés összehívását. A politikus kijelentette: örülnek annak, hogy "a kormánypártok is belátták, az otthonteremtés ügye, a 14. havi nyugdíj kérdése, valamint Gyurcsány Ferenc fantomcégügyének megtárgyalása nem tűrhet halasztást"

Az MSZP-frakció nem támogatja a Fidesz által kezdeményezett témák napirendre tűzését - mondta Lendvai Ildikó. A frakcióvezető úgy fogalmazott: nem támogatják azt, hogy valakik az ország házában rendezzenek kampánygyűlést. Ez arra enged következtetni, hogy a szocialisták nem szavazzák meg a napirendet, vagyis jövő szerdán a napirend előtti felszólalások után véget is érhet a parlament ülése.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője közölte: "természetesen" megszavazzák szerdán a napirendet.