A hajléktalanok is szavazhatnak

Vágólapra másolva!
A hajléktalanok is voksolhatnak az áprilisi országgyűlési választásokon, ehhez azonban bejelentett lakcímre van szükségük, ami lehet akár települési szintű lakcím is - közölte Megyesné Hermann Judit aljegyző, a Fővárosi Választási Iroda (FVI) vezetőhelyettese csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Egy hajléktalan akkor szavazhat, ha rendelkezik valamilyen bejelentett lakcímmel, akár állandóval, akár ideiglenessel, de a jogszabályok szerint a tartózkodási hely is megfelel a lakóhely fogalmának, vagyis az a kerület vagy település, ahol életvitelszerűen tartózkodik - mondta Megyesné Hermann Judit.

Ebben az esetben települési szintű lakcímet kap az érintett, ami azt jelenti, hogy nem konkrét utca, házszám szerepel a lakcímigazoláson, hanem a kerület vagy település neve. A települési szintű lakóhely létesítésekor a település jegyzője felveszi a választópolgárt a választói névjegyzékbe. A választópolgár ekkor megkapja az "értesítőt" és az ajánlószelvényt. Az eljárásnak természetesen feltétele, hogy a hajléktalan rendelkezzen választójoggal - tette hozzá az iroda helyettes vezetője. Mint mondta, az a választópolgár, aki települési szintű lakóhellyel rendelkezik, csak a jegyző által kijelölt szavazókörben szavazhat. E szavazókör címét tartalmazza az "értesítő", de ezzel kapcsolatban tájékoztatás kérhető a polgármesteri hivatalban működő helyi választási irodánál vagy a szavazás napján bármely szavazókörben is.

Megyesné Hermann Judit tájékoztatása szerint a lakcímbejelentést április hetedikéig az okmányirodákban tehetik meg a hajléktalanok. Emellett a személyazonosságát is igazolnia kell ahhoz, hogy voksolhasson. Az a hajléktalan, aki nem rendelkezik személyazonosításra alkalmas okmányokkal, bármely okmányirodában személyazonosító igazolvány kiadását kérheti. Az eljárás illetékköteles, de az állampolgár jövedelmi viszonyára tekintettel illetékmentességet kérhet a lakó- vagy tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőtől.