Kézműves munkára is büszke az MSZP

Vágólapra másolva!
Településre szabottan tudatja az MSZP a választókkal, hogy mit tett a kormány értük az elmúlt négy évben. A szocialista párt honlapján, az irányítószám beírása után közlik, hogy abban a térségben, milyen fejlesztésekben működött közre az állam. Budapesten, kerülettől függően mindenki ugyanannak örülhet, akadnak viszont olyan kisebb falvak, amelynek lakói legfeljebb a kézműves munkaprogramra vagy csak a környező városok fejlesztéseire lehetnek büszkék.
Vágólapra másolva!

"Mit tett a kormány az ön lakóhelyén?" - megtudhatja az MSZP honlapján. A napokban indult az új szolgáltatás: csak be kell írni az irányítószámot, a nemet, életkort és gyermekek számát, és már ki is derül, mi történt az utóbbi években a térségben.

"Ön is tanúja lehetett, hogy ... és a környező települések az elmúlt négy évben látványos fejlődésnek indultak" - így kezdődik minden leírás. A környéken lezajlott fejlesztések után, az érdeklődő olvashat a sorkatonaság eltörléséről, a családi pótlék megduplázásáról, a babakötvényről, a panelprogramról és egyéb kormányzati intézkedésről is.

A legegyszerűbb dolga a budapestieknek van: bármelyik fővárosi irányítószámra ugyanazt írja ki a honlap, legyen az érdeklődő zuglói, rózsadombi, csepeli vagy éppen angyalföldi. Továbbépült az M0-ás autópálya, megkezdődtek a 4-es metró építési munkálatai, egyesített bérletet vezettek be, amellyel takarékosabb lett az agglomeráció és a főváros közötti közlekedés. Az új Volvo-buszok és a "kétéltű" trolik mellett "nemsokára" járnak az új körúti villamosok és mintegy 80 kilométernyi utat újítottak fel: többek között a Szentendrei és a Budaörsi utat. Előkészítették a központi szennyvíztisztító építését, átadták a rákospalotai hulladékégetőt, felavatták a Művészetek Palotáját - áll a honlapon.

A HVG néhány hónappal ezelőtt a munkanélküliek aránya, a cégek száma, az éves jövedelem, az új lakások, a vezetékes vízzel ellátott lakóházak, a gépkocsik és a vendégéjszakák száma alapján listát készített az ország legfejlettebb és legfejletlenebb településeiről. Az összeállítás szerinti, tizenöt legfejletlenebb település sokat nem profitált, igaz, a legtöbb falu csak néhány száz lelket számlál.

Az irányítószámon alapuló keresésből kiderül: a lista negyedik helyezettje, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gagyvendégi kapott csak közvetlen támogatást, mégpedig a munkanélküliek kézműves munkába történő bevonásával.

Az ország leghátrányosabb helyzetű településének, a Hajdú-Bihar megyei Vekerdnek a lakói csak a Berettyóújfalun végrehajtott fejlesztéseknek örülhetnek. Itt a Pákász utcára szilárd burkolat került, korszerűsítették a gyermekorvosi rendelőt, új tetőt kapott az uszoda, folyik a szennyvízcsatornázás, folyik a kórház rekonstrukciója. Hat környező településen óvodák, iskolák, könyvtárak, templomok, művelődési házak, orvosi rendelők újultak meg - derül ki az MSZP honlapjáról.

Nem jobb a helyzet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szászfán sem. Ebből a térségből négy falu került fel az elmaradottak listájára, de ezen községek lakói is csak a környező települések "látványos fejlődésének" lehettek szemtanúi.

A lista éllovasa, a 25 ezres Budaörs új mentőállomást és műfüves pályát köszönhet ennek a kormánynak, a honlap szerint. A szintén Pest megyei, 7 ezer lakosú Diósd egy térfigyelő rendszerrel, 24 órás orvosi ügyelettel és hat tanteremmel lett gazdagabb az elmúlt években, az állam révén.