Elterelné a ferihegyi repülőket az ombudsman

Vágólapra másolva!
Elterelné a zaj miatt a Ferihegyi reptéri forgalom egy részét Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok biztosa. Az ombudsman szerint a légi járművek zaja számos állampolgárt érint. A gazdasági miniszter tájékoztatása szerint már két szakértői csoport is vizsgálja, hogyan lehetne csökkenteni a főváros zajterhelését.
Vágólapra másolva!

Meg kell vizsgálni, hogy miként lehetne kiváltani a repülőtér személy- és teherforgalmának egy részét Ferihegyen, hiszen az ország sok más pontján is található repülőtér - olvasható Lenkovics Barnabás ombudsman közleményében. Lenkovics szerint a forgalomcsökkenés Ferihegyen jótékony hatással lenne más térségek infrastrukturális fejlődésére és új munkahelyeket is teremtene. Javaslatát az ombudsman abban a levélben fogalmazta meg, amelyet Kóka János gazdasági és közlekedési miniszternek írt.

Az ombudsmanhoz korábban több olyan beadvány is érkezett, amelyben az indítványozók a lakóhelyük fölött elhaladó repülőgépek zaját kifogásolták. "A lakott területek fölött elhaladó, alacsonyan repülő légi járművek zajkibocsátása miatt meg kell vizsgálni, hogy kijelölhető-e olyan légifolyosó, ahol a légi közlekedés a jelenleginél kisebb mértékű zavarással jár" - közölte az ombudsman a panaszokra reagálva, valamint megállapította, hogy a légi járművek zaja az állampolgárok széles körét érinti.

A lakott területek fölött elhaladó, a fel- vagy leszállás miatt alacsonyabban repülő gépek egyedi zajhatása 10-15 másodpercig rendkívül magas, mutat rá Lenkovics Barnabás, ezért a sűrűn, néhány perces időközönként induló és érkező gépek zaja összességében akkor is zavaró, ha huszonnégy órás átlagban, a környezeti zajterhelés határérték alatt marad.

Mivel a légi közlekedés szervezése, irányítása speciális szakmai ismereteket igényel, az országgyűlési biztos csak annak vizsgálatát kezdeményezhette, hogy kijelölhető-e az egyéb követelményeknek megfelelő, olyan irányú és magasságú légifolyosó, ahol a légi közlekedés a jelenleginél kisebb mértékű zavarással jár - olvasható a közleményben.

A légi közlekedési hatóság válasza után, az országgyűlési biztos a gazdasági és közlekedési minisztertől kért tájékoztatást. A miniszter egyebek mellett arról értesítette, hogy két szakértői csoport is megkezdte működését annak felülvizsgálatára, hogy milyen módon csökkenthető a főváros egyes területeinek zajterhelése - írja közleményében Lenkovics Barnabás.