Egynapos kiállítás nyílt az MSZP programjáról

Vágólapra másolva!
Lebontatta a kapukat Gyurcsány Ferenc: a miniszterelnök az MSZP vasárnapi rendezvényén kiiktatta a fémdetektoros kapukat, hogy minél gyorsabban megismerhessék az emberek a párt programját. A szervezők szerint 8-10 ezren voltak kíváncsiak a termékbemutatóra hajazó rendezvényre.
Vágólapra másolva!

Termékbemutatót tartottak vasárnap délután a szocialisták: az Új Magyarországot ismerhették meg az érdeklődők a SYMA Csarnokban. A félhomályos terembe a látogatók egy "hídon" léphettek be: a filcszőnyeg kétsávos utat mintázott, kétoldalt hatalmas kivetítőkre, azokon pedig a párt egészségügyi, munkahely-teremtési, szolidaritási vízióira nyílt kilátás, majd két hatalmas pillér szökött a magasba. A "kiállító teremben" Budapestnek és a 19 megyének is volt saját, plazmatévével, szórólapokkal, repi ajándékokkal standja, ahol az érdeklődők megismerkedhettek az elkövetkező tíz év regionális fejlesztési terveivel, és a helyi politikusokkal beszélgethettek. "Bejön a polgár, kimegy az MSZP-s szavazó" - tájékoztatta az [origo]-t a program-bemutató rendezvény céljáról az egyik politikus.

Még a tömegek megérkezése előtt Gyurcsány Ferenc és Hiller István pártelnök személyesen kalauzolta körbe az újságírókat, akik ugyan - hangosítás híján - semmit nem hallottak a tárlatvezetésből, de a miniszterelnök állítólag csak a két héttel ezelőtt elmondott kongresszusi beszédéből idézett részleteket. Mindehhez még a kormányfő azt is hozzátette: a jövőt nem megálmodjuk, hanem megtervezzük, nem ígéret alapján, hanem pontos számolás, kalkulálás alapján, az európai uniós forrásokat felhasználva hozzá. A lassan benépesülő teremben Hiller István a mikrofonhoz lépve azt mondta: szeretnék a legszélesebb nyilvánosság előtt bemutatni, milyen országot akarnak a szocialisták. A magyar baloldal birtokában van annak a programnak, amely Magyarország felemelkedését jelenti - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki szerint az elmúlt másfél évtizedben sokszor, sokan el akarták ugyan hitetni, hogy a baloldal a múlt, mára kiderült: ez a jövő. Ezét kell támogatni az MSZP-t, mert "a magyar baloldal a rendszerváltás után olyant fog csinálni, amellyel beírjuk a nevünket Magyarország történelemkönyvébe, és azt mondhatjuk, igen, megcsináltuk" - fogalmazott a miniszterelnök.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Ezt követően Gyurcsány Ferenc átvette a műsorvezető szerepét: standról standra járva konferálta fel a megyéket - például: Fejér nagyon izgalmas megye - , majd átadta a szót az egyik helyi politikusnak, aki néhány mondatot szólt a terveikről. A megyék felénél tartott, amikor azt a hírt kapta, hogy odakint a tömeg már a metróig ér, ezért kiment, hogy megnyugtassa az embereket. Bár valóban álltak kint sorban, a tömeg nemhogy a metróig, de még a kerítésig sem ért. Biztos, ami biztos, a miniszterelnök "lebontatta" a fémdetektoros kapukat, megszüntetve ezzel a biztonsági ellenőrzést, amely jelentősen lelassította a beléptetést.

A jórészt nyugdíjasokból álló tömeg lakossági fórumra számított, és sokan ahelyett, hogy körbesétáltak volna, gyorsan leültek, vagy az ismertebb politikusoktól kértek autogramot. A rendezvény félidejében tartott röpke közvélemény-kutatásunkból kiderült: a megyei standoknál megfordulók között sokan vidékiek, és azokról a dolgokról érdeklődnek, amelyek személyes érintik őket, például hogy hol épülnek utak, de többen fogadóórának gondolták a rendezvényt, és konkrét problémáik megoldását kérték a politikusoktól. Az Új Magyarország programja mellett a legnagyobb sikert a budapesti szervezet MSZP-s frizbije és autó-illatosítója aratta. A szervezők becslése szerint vasárnap délután kettőtől ötig 8-10 ezer ember fordult meg a SYMA Csarnokban.