Éjszakára várják az utolsó postai hullámot

Vágólapra másolva!
Több hullámban rohamozták meg a postákat szerdán, a felsőoktatási felvételi jelentkezés és a vállalkozói adóbevallás határidejének utolsó napján. A sorban álló diákok az [origo]-nak elmondták: azért vártak az utolsó pillanatig, mert a megváltozott rendszer miatt bizonytalanok voltak az űrlapok kitöltésében. A posta arra számít, hogy a zárás előtti utolsó órákban érkeznek majd a legtöbben. Több fiók ma kivételesen éjfélig tart nyitva.
Vágólapra másolva!

"A kollégák arról számoltak be, hogy jelentős a forgalom a postákon" - tájékoztatta az [origo]-t Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Rt. szóvivője. "Egy hullámot már magunk mögött tudunk, ez volt az ebédszünet ideje, a következő a munkaidő végén lesz, a harmadik hullám pedig az utolsó órában, 11 óra utánra várható" - mondta.

A posta megpróbált felkészülni rá, hogy február 15-én a szokásosnál jóval nagyobb tömegek keresik majd fel a fiókokat, ugyanis ezen a napon jár le a felsőoktatási felvételi jelentkezési lapok beadási határideje, és ma adhatják fel utoljára az adóbevallásukat az eva-törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók, valamint az egyszerűsített könyvvitelt alkalmazó betéti és közkereseti társaságok is.

Tovább tartanak ma nyitva a nagyobb posták

A megyeszékhelyeken működő posták egységesen este nyolc óráig lesznek nyitva. A budapesti Krisztina körúti fiókban 22 óráig lehet feladni a papírokat, a Nyugati pályaudvar melletti 62-es postát, a Keleti pályaudvar szomszédságában lévő 72-est, valamint a Nyíregyháza-Jósaváros postamesterség éjfélig lehet felkeresni. A fővárosi Fogarasi utcai Tescóban található posta ezen a napon is nonstop nyitva tartással várja az ügyfeleket.

A Magyar Posta közleménye szerint ha a forgalom indokolja, akkor új ablakokat nyitnak, és ha szükséges és technológiailag megoldható, akkor az ügyfélterekben külön munkahelyeket alakítanak ki a minél gyorsabb ügyintézés érdekében.

Bizonytalanság miatt halogatták a jelentkezést

Az előzetes várakozással szemben délután kettő körül alig lézengtek néhányan a Múzeum körúti, 53. számú postahivatalban. Szinte kizárólag diákok álltak az üvegablakok előtt. A postán egy négyfős baráti társaság arról számolt be az [origo]-nak, hogy azért vártak ilyen sokáig a jelentkezési lapok feladásával, mert még most sem egészen biztosak bennek, hogy helyesen töltötték-e ki őket. Mind a négyen az ELTE BTK hallgatói már, de újabb szakot szeretnének a meglévő mellé felvenni.

Tanulmányaikat még a régi rendszerben kezdték el, de a bolognai átállás miatt nem világos számukra, milyen szabályok vonatkoznak rájuk. Állításuk szerint sehol nem kaptak például egyértelmű tájékoztatást arról, hogy költségtérítéses vagy államilag finanszírozott képzésre kell-e jelentkezniük. A különböző információs irodákban eltérő tanácsokat kaptak, így egészen idáig nem tudtak dönteni. "Velünk most nagyon kiszúrtak, a pontszámítás nem kedvez a régebben érettségizetteknek" - panaszkodott az [origo]-nak az egyik lány. "Nem is látunk esélyt arra, hogy felvegyenek" - tette hozzá.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Kevesen jelentkeztek elektronikusan

Arra a kérdésre, hogy a postai sorban állás helyett miért nem választották az elektronikus jelentkezést, az egyik lány elmesélte, hogy ő megpróbálkozott vele, de annyira bonyolultnak találta, hogy inkább maradt a hagyományos módszernél. Olyan felvételiző is akadt a postán, aki nem adminisztratív gondok miatt halogatta a jelentkezést. Egy szőke hajú lány elmondta, hogy neki csak tegnap jutott eszébe, hogy föl kellene vennie még egy szakot a már meglévő mellé.

Roberts Éva, az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFIK) tájékoztatási igazgatóhelyettese elmondta: eddig körülbelül 50 ezer jelentkezési lap érkezett be, és 6-7 ezer elektronikus jelentkezést véglegesítettek. Összesen körülbelül 150 ezer jelentkezőre számítanak. Az OFIK munkatársa úgy véli: nem valószínű, hogy a felsőoktatás átalakulásának bonyodalmai miatt halogatták volna ilyan sokan a lap feladását. Tapasztalata szerint ez mindig így alakul. "3 évvel ezelőtt is az utolsó pillanatban adták fel, pedig akkor nem is volt semmilyen jelentős változás" - tette hozzá.

A postai dolgozók azt jósolták az [origo]-nak, hogy szerintük a hétórai zárás előtt fél órával lesznek a legtöbben, és még hét óra után is lesznek, akik be szeretnének jönni. Szerintük az lehetett a délutáni kicsi forgalom oka, hogy a környéken sok más posta is van, így eloszlanak az emberek.

Az [origo] egyik olvasója telefonon értesítette a szerkesztőséget, hogy kora délután zárva találta a Dózsa György út és a Damjanich utca sarkán található 76-os számú postafiókot. Elmondása szerint jelentős tömeg gyűlt össze a bejárat előtt, és semmilyen felirat nem tájékoztatta a várakozókat a posta zárva tartásának okáról. Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Rt. szóvivője az [origo] érdeklődésére elmondta, hogy a fiókot technikai okok miatt kellett bezárni, de a szünet csak háromnegyed óráig tartott, és értesítőpapírt is kifüggesztettek.

Janecskó Kata

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!