Megválasztották a budapesti választási szervek tagjait

Vágólapra másolva!
A kormánypártiak és a velük együtt szavazó MDF-esek voksaival kedd esti zárt ülésén megválasztotta a Budapesten működő választási szerveket a Fővárosi Közgyűlés.
Vágólapra másolva!

A szavazás során, amelyet egyébként a hatályos törvényi előírásokkal ellentétben zárt ülésen tartottak, a Fidesz-MKDSZ és a MIÉP nemmel voksolt. A döntést követően ellenzéki képviselők elmondták, nehezményezték, hogy fontos ügyekben, mint ez a kérdés is, egy nappal a törvényi határidő lejárta előtt döntenek.

Ughy Attila, a jogi bizottság fideszes elnöke szerint a törvény nem kötelezi ugyan egyeztetésre a főjegyzőt az általa javasolt személyről, ám szerencsésebb lett volna a belügyminiszter példáját követnie ez ügyben. A miniszter ugyanis minden parlamenti frakcióval egyeztetett az Országos Választási Bizottság (OVB) új tagjairól.

Tiba Zsolt főjegyző válaszában elmondta, hogy eltérő a helyzet a fővárosi, illetve az országos választási szervek megválasztása között. Leszögezte, hogy elvi álláspontja szerint nem egyeztet a pártokkal a független választási szervek tagjairól. Utalva arra, hogy egyre nehezebb a kerületi választási szervekbe jelölteket találni, megjegyezte, hogy a fővárosi választási bizottságban csak egy tag változott. Hozzátette: a fővárosi választási bizottság mindhárom tagja a Corvinus Egyetemen oktat.

Az OVB megválasztásakor a belügyminiszter a parlamentben köszönetet mondott a távozó testület tagjainak. A Fővárosi Közgyűlésben ezt senki nem tette meg, és nem közölte az előterjesztő azt sem, hogy a testület eddigi elnöke, Fűrész Klára az ELTE alkotmányjogi tanszékének vezetője miért távozott a testületből.