Győzike apja az új romapárt húzóneve

Vágólapra másolva!
A két nagy pártból kiábrándult cigányok szavazataira számít a Kolompár Orbán fémjelezte új cigány párt - írja a Népszabadság. Az MCF Roma Összefogás Párt egyik húzóneve idősebb Gáspár Győző, és országos listát is akarnak állítani. Összesen 8-10 roma szervezet gyűjt ajánlócédulákat a választásokra
Vágólapra másolva!

Jó eséllyel indul az áprilisi parlamenti választásokon a Kolompár Orbán vezette MCF Roma Összefogás Párt - írja a Népszabadság. Az MCF - Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma - tavaly mondta fel 2002-ben kötött megállapodását a Magyar Szocialista Párttal. A lap szerint Kolompár Orbán - aki az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is - bízik abban, hogy pártja átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

Kolompár pártjához a Farkas Flórián vezette, Fidesszel szövetséges Lungo Drom egyik alelnöke, ifjabb Bogdán János is csatlakozott.

A lap szerint számos parlamentbe igyekvő pártnak van cigány holdudvara, de több roma formációt önálló indulóként vett nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság. Van például Magyarországi Romák Demokratikus Pártja (Poroszlón), vagy az érdi székhelyű Liberális Roma Unió Párt. A romák képviseletét is felvállalta Száva Vince és a Magyarországi Kisebbségek Pártja. Az MSZP-hez húzó szabolcsi cigányok Roma Összefogás a Baloldalért néven alakítottak szervezetet.

Ifjabb Bogdán János szerint legalább nyolc-tíz cigány pártkezdeményezés gyűjt ajánlószelvényeket, de azt nem lehet tudni, hogy a kopogtatócédulák végül melyik pártnál kötnek majd ki.

Az MCF Roma Összefogás Párt eredetileg mind a 176 egyéni körzetben akart jelöltet állítani, és már tavaly nyilvánosságra hozták volna a jelöltek névsorát is, ez azonban eddig nem sikerült. A Népszabadságnak Kolompár Orbán azt mondta, nem cigány embereket is indítanak, de részleteket nem árult el. A lap szerint a roma összefogás egyik húzóneve idősebb Gáspár Győző vállalkozó.

Kolompár és ifjabb Bogdán egymásnak ellentmondóan nyilatkozott arról, hány jelöltje van már a párnak, de abban mindketten egyetértenek, hogy a cigány pártok közül az övék lesz az első, amely képes országos listát állítani az országgyűlési választásokon - derül ki a Népszabadság írásából.