Puccsistának tartja Áder Gyurcsányt

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök a Fidesz "depresszió-kampányát" bírálta, míg a Áder János, a Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy Gyurcsány puccsal került a kormányfői székbe. Ebben a ciklusban utoljára vitatkoztak a parlamentben a pártok.
Vágólapra másolva!

Útelágazáshoz érkeztünk - idézte elődjét Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásában, de Medgyessy Péterrel ellentétben sikerült elsőre kimondania ezt a szót. A miniszterelnök szerint el kell dönteni, hogy milyen sorsot, milyen jövőt választ magának az ország, kire bízza az ország irányítását. Gyurcsány Ferenc kijelentette: a Fidesz korábban kötelet ajánlott a kétkedőknek, most statisztákkal folytatnak "depresszió-kampányt", pedig arra nincs ok a kampányban sem, hogy az egész országnak azt üzenjük, rosszabbul élünk, mint négy éve.

A Fidesz amikor teheti, "fityiszt mutat" az időseknek, nem adja meg a kötelező nyugdíjemelést, amikor viszont nincs kormányon, akkor előáll a 14. havi nyugdíj ötletével - közölte Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök ezután több dolgot is kért. Például "Magyarország nevében" mindazok segítségét kérte, akik nem esnek hasra a vezér látványától, akik önálló ítéletet alkotva segítenek eligazodni az ígéretek tengerében, továbbá az "írni és olvasni tudók" segítségét kérte, valamint felhatalmazást kért a magyarságtól "egy új, bátor, igazságos politika folytatására".

Beszéde végén a miniszterelnök az asztalán lévő két hatalmas papírtömegre mutatott: az egyik a 100 lépés programhoz kapcsolódó kétszáz törvény, a másik az 1200 milliárd forintból finanszírozott fejlesztések sokasága. Végül egy pendrive-ot is felmutatott, mert azon van az a program, "amelyből egy jobb országot lehet teremteni".

Puccs és argentin tangó

Higgadjon le, ez nem az MSZP választási nagygyűlése - kezdte reagálást a Fidesz frakcióvezetője. Áder János megjegyezte, hogy az a Gyurcsány Ferenc beszél arról, mennyire akarja a Fidesz a hatalmat, aki puccsal került a miniszterelnöki székbe. A politikus a 14. havi nyugdíj támogatását kérte, és át is adta az írásos szöveget a kormányfőnek, aki a mappát anélkül, hogy kinyitotta volna, elhelyezte az iratkupac tetején.

Herényi Károly argentin tangóhoz hasonlította az ellenzék és a kormány vitáját: az egyik fél jobbra néz, a másik balra, de hogy mi történik az országban, azt nem tudják. Az MDF frakcióvezetője arról beszélt, hogy nem csak kormányváltás, hanem szemléletváltás is kell, mert most a pártok egymással vannak elfoglalva, és nem az országgal.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője szerint a kampányban a politikai verseny már csak hitelességi verseny: kinek hisznek az emberek. Nem igaz, hogy minden rettenetes, de az sem, hogy mindenkinek jobb lett - határolódott el a Fidesztől és az MSZP-től is az SZDSZ elnöke. Kuncze Gábor volt egyedül búcsúzós hangulatban az utolsó ülésnapon: "jó volt önökkel, hiányozni fognak" - köszönt el képviselőtársaitól.

Viszontválaszában a miniszterelnök visszakanyarodott az útelágazáshoz: "hiszem, ma az a járható út, amit a szocialisták és a szabad demokraták ajánlanak" - mondta. Ismét nekitámadt Orbán Viktornak, most azért, mert "idegenekről, idegen tőkéről" beszél. Döntse el, hogy Franciaország vagy Albánia felé tart, ha az utóbbit akarja, akkor átkozza nyugodtan az idegeneket - tanácsolta a Fidesz elnökének Gyurcsány Ferenc.

Nagy Szilvia