Az MTV műsoridőt adna az erdélyi magyar televíziónak

Vágólapra másolva!
A Magyar Televízió felajánlja napi egyórás műsoridejét az Erdélyi Magyar Televízió beindítására. Ez később két-három órára is bővülhetne mindaddig, amíg a műsor nem lesz képes önállósulni, saját hullámhosszon is sugározni.
Vágólapra másolva!

A Magyar Televízió (MTV) szándékában áll az erdélyi magyar televízió beindítását azzal segíteni, hogy felajánl napi egyórás műsoridőt a magyar 2-es műsoron (M2), mégpedig a romániai idő szerinti fő műsoridőben, este 7 és 8 óra között. Erről Kolozsváron tájékoztatta a Szabadság című napilap szerkesztőségét a közszolgálati intézmény küldöttsége. Az egyórás műsoridő később két-három órára is bővülhetne mindaddig, amíg a műsor nem lesz képes önállósulni, saját hullámhosszon is sugározni. Az MTV a műsoridőt ingyen biztosítaná. Egyebek közt azt reméli, hogy ezáltal több romániai kábeltelevízió kínálatába is bekerülne az M2-es adó.

Javaslatukat az MTV képviselői később ismertették Markó Béla romániai miniszterelnök-helyettessel, az RMDSZ elnökével is Marosvásárhelyen. Az ajánlat megvitatására nemsokára összeül az erdélyi televízió létrehozását vállaló Janovics Jenő Alapítvány kuratóriuma.

Az erdélyi magyar televíziót kereskedelmi tévéadóként hoznák létre Erdélyben a Medgyesy Péter kormánya által megajánlott kezdeti 300 millió forinttal, az erdélyi magyarságról, az ottani magyarságnak szólna. A műsor a jelenleg műholdas közvetítésű M2-es teljes szórási körzetében látható lenne, tehát nemcsak Romániában, hanem egész Közép-Európában. A használatra átengedett műsoridőt az erdélyi stúdióknak, műhelyeknek kellene megtölteniük tartalommal.