A ciánszennyezésre emlékeztek Szegeden

Vágólapra másolva!
A tiszai ciánszennyezés szegedi levonulásának hatodik évfordulóján megemlékezést tartottak szombaton a folyó partján a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület tagjai és érdeklődők.
Vágólapra másolva!

Bár a Tisza regenerálódott, ez már nem az a folyó, mint ami a szennyezés előtt volt - mondta a szombati megemlékezésen Paulovics Péter, a CSEMETE társelnöke. Ahhoz, hogy jelenlegi állapotáról beszélhessünk, a szennyezés előtti adatokat sokkal pontosabban kellene ismerni. A 2000-ben levonult szennyezés hatása csak részterületeken ismert, a folyamat látványos része volt a halak reakciója: akkor úgy becsülték, hogy 1 241 tonna hal pusztult el a folyóban - tette hozzá.

Azok a veszélyek, amelyeket korábban feltérképeztek, szinte ugyanúgy jelen vannak; és ebben Magyarország is részt vesz, hiszen nálunk is vannak szennyező források. A nagybányai beruházást nem oldották meg megnyugtatóan, és azóta már Verespatakról is hallani lehetett - mondta a környezetvédelmi egyesület elnöke.

Fekete Endre, az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettesének tájékoztatása szerint azt szeretnék elérni, hogy a Tisza-völgy egységes vízgazdálkodási rendszert képezzen, mind árvízvédelmi, mind vízminőségi tekintetben. A szolgálat az árvízvédelemben a román és ukrán szakemberekkel szoros kapcsolatot tart, és kezdeményezik az egységes ökológiai szemlélet létrehozását a medencében - tette hozzá a környezetvédelmi és vízügyi hatóság szakembere.