Panellakók és földlakók is kampányolnak

Vágólapra másolva!
Mintegy 30 párt indul a mostani országgyűlési választásokon. Eddig 28 szervezetet vettek fel a választási jegyzékbe a bejegyzett mintegy 190 párt közül. Az ismertebbek közül az MDF még nem szerepel a nyilvántartásban, de március közepéig még jelentkezhet. Nem vették nyilvántartásba a Magyar Királyság Pártot, de szavazhatunk a talányos nevű Földi Élet Pártjára, és a Panellakók Pártja is kampányol elvileg.
Vágólapra másolva!

Péntekig 28 pártot vett nyilvántartásba az Országos Választási Iroda (OVI). A jelentősebb szervezetek közül az MDF még nem kérte bejegyzését az OVI-nál. A demokrata fórumnál azt mondták, azért nem jelentkeztek még be a választási irodánál, mert a kampányra figyelnek, csak később intézik a formaságokat.

Két párt nyilvántartásba vételét elsőfokú határozatában az OVB megtagadta, így egyelőre nem szerepel a listán a Magyar Királyság Párt és a Magyarországi Roma Összefogás Párt sem. A királyság párt azért nem indulhat, mert emblémája túlságosan hasonlít a címerre. A roma összefogásért párttal pedig az volt a probléma, hogy a szervezet bejegyzésében nem szerepel, hogy politikai tevékenységet folytat.

A mostani választásokon a kis pártok közül alig akad olyan, amelyik már 2002-ben is megmérettette volna magát: az Összefogás Magyarországért Centrum, illetve a Magyarországi Romák Demokratikus Pártja áll újra rajtvonalhoz, pedig mindkét formáció leszerepelt négy éve, egyetlen jelöltet sem tudtak állítani, így szavazatot sem kaphattak.

A mostani mezőnyben több meglepő nevű szervezetet is találni: ilyen például a Panellakók Polgári Pártja vagy a Földlakók - Élet - Igazság - Béke - Szabadság Pártja, valamint a Polgárok és Polgármesterek Szövetsége az Élhető Magyarországért. Nem szerepel azonban a nyilvántartásban a Terry Blackként elhíresült Rácz Károly alapította Szabad Szabadságért Párt, vagy a Király B. Izabella nevével fémjelzett Magyar Érdek Pártja sem. Nincs a listán az örök életet ígérő Kétfarkú Kutya Pártja sem, így előfordulhat, hogy programját nem tudja megvalósítani a parlamentben.

Négy éve összesen 39 párt indult, igaz, 16 szervezet egyetlen jelöltjének sem tudta összegyűjteni a szükséges 750 kopogtatócédulát. Öt párt pedig egyetlen jelölttel futott neki a 2002-es választásoknak, közülük a Demokratikus Roma Párt kapta a legkevesebb voksot, 171-et. Az országos listát állító pártok között négy éve az Új Baloldal szerepelt leggyengébben, listán összesen 3198 voksot gyűjtött be, míg egyéni jelöltjeire 5597-en szavaztak. A területi listát állító szervezetek közül pedig a MAVEP a negatív csúcstartó, 318-an szavaztak rájuk listán, öt egyéni jelöltjére pedig 1288-an.