Az SZDSZ nem akar előre hozott nyugdíjat

Vágólapra másolva!
A kisebbik kormánypárt, az SZDSZ nem támogatja a miniszterelnök javaslatát, amely szerint lehetővé tennék a már legalább két éve állástalan 55 év felettiek számára, hogy előbb nyugdíjba mehessenek. A szabad demokraták szerint inkább munkához kellene juttatni az idősebbeket.
Vágólapra másolva!

Bár a napokban Kuncze Gábor SZDSZ-elnök és Gyurcsány Ferenc kormányfő is a koalíció sikerességéről beszélt, a jelek szerint az egészségügy, az egykulcsos adórendszer és az ügynöktörvény után tovább bővül a két kormánypárt közötti nézetkülönbségek sora. Kuncze Gábor csütörtökön közölte, nem szabad korai nyugdíjazással lemondani az 55 évnél idősebb munkanélküliekről. Kuncze szerint ehelyett korai átképzéssel és egyéb eszközökkel kell őket segíteni a munkavállalásban.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy terveik szerint az előre hozott nyugdíj szabályait alkalmazva megengednék a nyugdíjba menetelt azon munkanélkülieknek, akik betöltötték 55. életévüket. "A kormányfő hozzátette: az 55 év férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik az elképzelés, és az intézkedés terheit a költségvetés közvetlenül megtérítené a nyugdíjalapoknak. A kormányszóvivő erről a javaslatról később elmondta, a megelőlegezett előre hozott nyugdíjra azok az 55. életévüket betöltött állás nélküliek lesznek jogosultak, akik már két éve keresnek eredménytelenül állást, és legalább 31 év szolgálati idejük van.

Kóka az egykulcsos adórendszer mellett érvel

Kóka János gazdasági miniszter - aki nemrég lépett be az SZDSZ-be - a pártelnökkel közös sajtótájékoztatón azt mondta, a foglalkoztatás növelésére az egykulcsos adórendszer az egyetlen markáns eszköz. Mint mondta, az elmúlt négy évben egyszerre nőtt a foglalkoztatottak és az álláskeresők száma, aminek eredményeként összességében 76 ezerrel több munkavállaló van Magyarországon ma, mint négy évvel ezelőtt volt.

A legfőbb problémának az uniós átlagtól mintegy 7 százalékkal elmaradó foglalkoztatottsági arányt nevezte és emlékeztetett, hogy a liberálisok éppen ezért kezdeményezték 12 pontos gazdaságpolitikai nyilatkozatban, hogy a foglalkoztatottság 10 éven belül érje el az unió átlagát. Kóka János úgy látja, hogy ehhez az egykulcsos adórendszer mellett a beruházások ösztönzése és a kis- és középvállalkozások további támogatása szükséges. Példaként említette, hogy az elmúlt időszakban a Hankook, a Bridgestone és egyéb vállalatok befektetései mintegy húszezer új munkahelyet teremtettek.

[origo]/MTI