Kampány kicsiben II. - Sárvár, 2006

Vágólapra másolva!
Folyik a helyi kampány a sárvári választási körzetben: nemsokára látványos rendezvényeket tartanak, nagypolitikusok bukkannak fel a településeken, még választási rockkoncertet és jótékonysági bált is szerveznek. Beszámolunk egy vissza-visszatérő, ismeretlen eredetű suttogó kampányról is. Sárvár körzetét véletlenszerűen választottuk ki, hogy így mutassuk be a 2006-os választási kampányt hétről hétre - kicsiben. Sorozatunk második részében közelebbről bemutatjuk a szavazatokért versengő politikusokat.
Vágólapra másolva!

A legszorosabb verseny - ebben minden általunk megkérdezett megegyezett - Kovács Ferenc, a Fidesz és Szabó Lajos, az MSZP kéviselőjelöltje között zajlik majd a választásokon. Ők ketten már közéleti tevékenységük előtt is egymás ellen játszottak a sárvári Cukorgyár és Sitke focicsapatában - tudtuk meg Kovács Ferenctől. Mindketten kiemelték ugyanakkor, hogy becsülik egymást, és mindig nagyon jó kapcsolatban voltak. Az előző két parlamenti ciklus győztese Kovács Ferenc volt, azelőtt pedig Szabó Lajos jutott a sárvári körzetből az Országgyűlésbe. Szabó egy időben pártjának megyei szervezetét is vezette, hasonlóan Kovács Ferenchez, aki még ma is betölti ezt a posztot - értelemszerűen a Fideszben.

Kovács Ferenc azt mondta: nem nagyon dolgozott ki kampánystratégiát, csak igyekszik majd minél gyakrabban találkozni a helyiekkel, sűríti a fogadóórákat a falvakban és a városokban is. Ismert fideszes politikusok - az Áder Jánossal megkezdett sort folytatva - is felbukkannak majd a körzetben, de hogy pontosan kikre számít, egyelőre nem tudni. "Ez ugyanis a központi kampánytól is függ, amiről a hétvégén döntenek" - magyarázta Kovács. Az viszont már biztosnak tűnik, hogy a szavazás előtt tartanak egy választási rockkoncertet.

Szabó Lajos stábja próbál majd "a kampány lendületéhez igazodni": több lakótelepi napot, horgászversenyt és úgynevezett közéleti kávézót szerveznek. A közéleti kávézók Szabó Lajos szerint rendszerint telt házasok. "Itt volt már Bolgár György, Lendvai Ildikó, Kiss Péter, Dobrev Klára, és másokat is meghívunk majd" - sorolta. Minisztereket is szeretnének a körzetbe csábítani, de az MSZP-t is köti a központi kampány. A hajrában jótékonysági bált is tartanak. "Azt szeretnénk elérni, hogy a választások után ne legyen olyan ember, aki azt mondja, hogy szerettünk volna kapcsolatba kerülni veletek, de nem sikerült" - fogalmazott Szabó.

MDF: egymásnak eshet a két nagy párt

Gróf István, az MDF sárvári jelöltje tíz százalék feletti eredményre számít a választásokon, dr. Szabó István (SZDSZ) pedig a szavazatok körülbelül hét százalékát szeretné megszerezni. (A közvélemény-kutatások januárban az MDF-nél országosan 2-3, az SZDSZ-nél 3 százalékos támogatottságot mértek.)

Gróf István az MDF-es nagypolitikusok közül többek között Herényi Károlyt, Kónya Imrét várja a körzetbe. Most a kopogtatócédulák gyűjtésére koncentrál. Szeretné, ha nem fajulna el a kampány, de szerinte "félő, hogy a két nagy párt egymásnak esik".

A helyi televíziók és sajtótermékek igénybevételével, fizetett hirdetésekkel kampányol majd dr. Szabó István, a szabad demokrata jelölt. Az SZDSZ-es minisztereket is szeretné a körzetbe csábítani, és beépíti a helyi kampányba a párt programjának adócsökkentésről, kisebb államról és többiztosítós egészségügyről szóló pontjait.

Titokzatos szórólapokon támadják a polgármestert

Mind a négy jelölt azt mondja, szeretné elkerülni a negatív kampány megjelenését a körzetben. A suttogó kampány ugyanakkor már felütötte fejét Sárváron, igaz, a célpontja nem valamelyik jelölt, hanem a város polgármestere.. Az éjszaka terjesztett szórólapokon valaki Dénes Tiborral (Fidesz) kapcsolatban célozgat korrupcióra. A szórólapon az is szerepel: "El kellene dönteni, hogy hagyjuk ezeket a mocskos dolgokat még tovább, vagy másképpen kell-e gondolkodnunk?" A szórólapokról megkérdeztük a polgármestert, a Fidesz és az MSZP jelöltjét is. Mindannyian elhatárolódtak az ügytől, és úgy vélték: az ehhez hasonló akciók csak a közügyektől riasztják el a helyieket. Dénes Tibor polgármester szerint korábban már többször is terjesztettek hasonló szórólapokat, de a tettest eddig nem találták meg. Dénes azt mondta: akkor tesz feljelentést, ha a terjesztő beazonosíthatóvá válik.