Akciós gyermek-sírköveket reklámoz egy cég

Vágólapra másolva!
Furcsa reklámkiadványok lepték el a Győr környéki postaládákat: egy vállalkozó gyermek-sírköveket kínál több oldalas, a hipermarketek reklám-kiadványaihoz hasonló stílusú, színes prospektusában. Még akciós síremlékek is vannak benne.
Vágólapra másolva!

Több mint 100 ezer példányban nyomtatták ki, majd a többi színes reklámkiadvánnyal együtt postázták a Győr-Moson-Sopron megyei lakosoknak az egyik helybéli sírköves kiadványát. Az RTL Klub Híradója által is bemutatott reklám-katalógusban, egyebek mellett gyermek-sírköveket is kínálnak, többet akciós áron.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tájékoztatási főosztályvezetője, Kathi Attila az [origo]-nak elmondta, hogy a törvény a temetkezési szolgáltatások direkt reklámozását tiltja, márpedig mint mondta, az a jogi álláspontjuk, hogy a sírkő nem tartozik ebbe a körbe, nem úgy, mint például a koporsó vagy a szemfedő. Hozzátette: legfeljebb etikailag kifogásolható az akciós gyermek-sírkövek színes reklámújságban való hirdetése.

A temetkezési törvény szerint "temetkezési szolgáltatásról szóló reklámban csak a szolgáltató neve, elérhetőségének módja és időtartama, logója, valamint a "temetkezés" szó tüntethető fel. A jogszabály felsorolja, hogy mi minősül "temetkezési szolgáltatásnak", de ezek között a "sírkő" szó nem szerepel. A gazdasági reklám-tevékenységről szóló törvény csak kegyeleti jogról beszél.

Markovich Réka, a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) főtitkára elmondta, hogy a Magyar Reklám Etikai Kódex szerint a reklám nem sérthet "kegyeleti érzést". Mint a főtitkár közölte, "ez jóval árnyaltabb, de széleskörűbb fogalom, mint a kegyeleti jog, így ez alapján az etikai kifogásolhatóság lehetősége felmerül."

Az MRSZ-nél korábban volt már egy hasonló ügy, amely megosztotta a jogászokat. Abban az esetben egy temetkezési vállalat a szolgáltatásait reklámozta úgy, hogy a törvényi kitételeknek megfelelt, viszont az elhelyezése körül viták voltak. Közintézményekben, egészségügyi intézményekben, valamint ezek falán ugyanis nem lehet elhelyezni ilyen hirdető táblát. Ez a bizonyos hirdetés ezeknek is megfelelt, mert a kórház bejáratánál volt - viszont az elfekvőből a betegek és hozzátartozóik ráláthattak. Hosszan tartó szakmai vita után végül nem büntették meg a vállalkozót, mert a főtitkár szerint a törvény betűjét betartotta. Igaz, a jogszabály szellemét - hogy sem a betegek, sem rokonaik előtt ne legyen ilyen hirdetés - viszont nem - tette hozzá a főtitkár.

Lencsés Csaba