Vágólapra másolva!
Az Országos Választási Bizottság (OVB) újabb tíz jelölőszervezetet vett nyilvántartásba csütörtöki, budapesti ülésén. A nyilvántartásba vétel március 17-ig lehetséges.
Vágólapra másolva!

A testület az Országos Választási Iroda (OVI) előterjesztésére nyilvántartásba vette a Fidesz-Magyar Polgári Szövetséget, a Kereszténydemokrata Néppártot, a Magyarországi Munkáspárt 2006.-ot, a Liberális Roma Unió Pártot, az Összefogás Magyarországért Centrumot, a Magyarországi Kisebbségek Pártját, a Magyar Nyugdíjasok Pártját, az Összefogás Esélyegyenlőségért Pártot, a Magyarországi Romák Demokratikus Pártját, valamint a Földlakók-Élet-Igazság-Béke-Szabadság Pártját mint jelölőszervezeteket.

A testület már korábban döntött a Zöld Demokraták Szövetsége, a Polgárok és Polgármesterek Szövetsége az Élhető Magyarországért, a Magyar Kommunista Munkáspárt, az MSZP, az SZDSZ, a Szociáldemokrata Párt, a Magyar Vidék és Polgári Párt, a Létminimum Alatt Élők és Esélyteremtők Pártja, a Független Kisgazda-, Nemzeti Egység Párt, a Kereszténydemokratapárt-Keresztényszociális Centrum Összefogás Szervezet, a Magyar Szegényeket Pártoló Párt, valamint a Zöld Centrum Párt nyilvántartásba vételéről.

Rytkó Emília, az OVI vezetője korábban elmondta: március 17-ig lehet jelölteket és jelölőszervezeteket nyilvántartásba venni. "A független jelölő önmagában kérheti a nyilvántartásba vételt, a jelölőszervezetek, köztük a pártok támogatását élvező jelöltek pedig akkor szerepelhetnek a pártok jelöltjeként, ha pártjukat mint választáson induló pártot, nyilvántartásba vették" - ismertette az eljárását akkor a szakember.

Az OVB egy korábbi állásfoglalása szerint a jelölő szervezet akkortól kezdve válik a választási kampány részesévé, ha magát bejelentette. "A választás kitűzésének napjától kezdődik a kampány, és a kampánytevékenységhez feltétel, hogy a jelölőszervezet bejelentkezzen" - mondta korábbi nyilatkozatában.